Jakie właściwości posiada cynk?
Cynk odpowiada m. in. za skórę, włosy i paznokcie oraz reguluje stężenie witaminy A. Niedobory tego pierwiastka pogarszają stan skóry, rany goją się dłużej i gorzej. Cynk pomocny jest w leczeniu trądzika, korzystnie wpływa na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu.
Dorosła osoba powinna dziennie spożywać 5 mg cynku, ale zaleca się, żeby jego ilość była znacznie większa i wynosiła nawet 15-20 mg.
Cynk w naszym organizmie reguluje również pracę organów wewnętrznych takich jak trzustka, korzystnie wpływa na układ immunologiczny oraz poprawia pracę układu krążenia (pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega żylakom).
Gdzie znajduje się cynk w produktach spożywczych?
Zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego funkcjonowania każdego organizmu. Najbogatszym źródłem cynku są oczywiście dzikie ostrygi, aż w 100g znajduje się od 60-90 mg pierwiastka. Nie każdy jest jednak zwolennikiem owoców morza.
Duże ilości cynku zawierają również:
- zarodki pszenicy,
- sezam biały i sezam czarny,
- pestki dyni,
- kakao,
- nerkowce,
- słonecznik
- olej lniany
- wątroba
- żółtko
Czy cynk można przedawkować?
Cynku nie da się przedawkować, gdyż jego wchłanianie regulowane jest hormonalnie i zmienia się w zależności od tego, czy organizm ma niedobór czy nadmiar pierwiastka. Jeżeli już dojdzie do przedawkowania to zazwyczaj dochodzi do tego gdy jest przyjmowany w zbyt dużych dawkach pod postacią suplementów diety.
Objawy zatrucia cynkiem:
- nudności
- wymioty
- ból brzucha
- biegunka
Jakie są objawy niedobory cynku?
Cynk odpowiada za działanie układu immunologicznego, a więc niedobory skutkują zmniejszeniem odporności. Nasila się skłonność do infekcji połączona z uczuciem zmęczenia i zaburzeniami koncentracji.
Najbardziej jednak widocznym niedoborem cynku jest pogorszenie stanu skóry - pojawia się trądzik - paznokci, które są łamliwe oraz nasilone wypadanie włosów. Drobne skaleczenia goją się dłużej, a u kobiet, które mają skłonność do pojawiania się rozstępów pojawiają się nowe. Przedłużający się stan niedoboru cynku w organizmie może prowadzić do przedwczesnego starzenia się.
Niedobór cynku prowadzi również do osłabienia zmysłów smaku i węchu. Niedobór prowadzi do suchości w ustach i tym samym pogarsza smak. Z kolei problem z węchem prowadzi do utraty apetytu co może skutkować anemią.