Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »
Z OSTATNIEJ CHWILI
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z palestyńskim Hamasem w sprawie zawieszenia broni w Strefie Gazy oraz uwolnienia zakładników • • •

Zdrowe i pełnowartościowe posiłki w pracy

Chęć zmiany nawyków żywieniowych przegrywa z szybkim tempem codziennego życia. Polacy stawiają zdecydowanie na gotowe dania, łatwe do przyrządzenia także w pracy. Czy spędzając wiele godzin przy biurku w pracy można się w ogóle zdrowo odżywiać? Oczywiście, że tak! Wymaga to dobrego planowania posiłków i zwracania uwagi na jakość gotowych dań.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
Free-Photos, pixabay

Coraz większa świadomość dotycząca zdrowego odżywiania nie idzie w parze z codziennością i szybkim tempem życia, w którym nie ma czasu na przygotowywanie zbilansowanych posiłków. Większość z nas stawia więc na potrawy proste i szybkie do przyrządzenia.

Aby zdrowo się odżywiać, należy zwracać uwagę zarówno na to, co się je, jak i kiedy.

Eksperci zalecają spożywanie co najmniej trzech posiłków w ciągu dnia, najlepiej o stałych porach. Nie należy wychodzić z domu bez śniadania, w skład którego wchodzić powinny podstawowe składniki odżywcze tj.: białko, tłuszcze i węglowodany złożone.

Do pracy - aby uchronić się przed podjadaniem niezdrowych przekąsek - warto zabierać dwie mniejsze przekąski (np. owoce, ciastka owsiane bez dodatku cukru, itp.) i jeden większy posiłek lunchowy. Jeśli ma być to sałatka, zwróć uwagę, aby nie składała się tylko z warzyw czy owoców, powinna ona zawierać węglowodany złożone.

Po dodaniu sosu i pestek z dyni lub słonecznika, również zawierających składniki stymulujące pracę mózgu, sałatka stanie się posiłkiem zarówno wartościowym, jak i smacznym. Wbrew pozorom zachowanie zdrowej diety w pracy nie wymaga wysiłku, o ile dobrze rozplanuje się przygotowanie posiłków.

W wyjątkowych sytuacjach można skorzystać z gotowych dań, o ile nie będzie to żywność typu fast food. Na rynku dostępne są takie produkty jak sałatki, risotta i kaszotta przeznaczone do odgrzania w mikrofalówce, o ograniczonej ilości konserwantów, barwników i dodatków w postaci cukru lub soli. Niektóre z tych dań można samodzielnie zmodyfikować, np. zastępując gotowy sos oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, poprawiając ich wartość odżywczą i zmniejszając kaloryczność.

 



Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#kaszotto #risotto #węglowodany #zdrowe jedzenie #gotowe dania #dieta

redakcja