Rozpoczynając proces odchudzania się powinniśmy znać nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Jest one sumą energii którą, zużywamy w ciągu doby. W skład niej wchodzą: podstawowa przemiana materii (dzienna ilość kalorii potrzebna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych) zapotrzebowanie cieplne, energia potrzebna do aktywności fizycznej (energia wydatkowana na pracę, potrzebna na wykonywanie codziennych czynności oraz potrzeba na przyswajanie pokarmów).
Podstawowa przemiana materii to najniższy poziom przemian energetycznych, warunkujący dostarczenie niezbędnej do zachowania podstawowych funkcji życiowych w optymalnych warunkach. Uwolniona energia z podstawowej przemiany materii jest zużywana przez organizm na podstawowe procesy życiowe jak: oddychanie, pracę serca, krążenie krwi, odbudowę, wzrost komórek i tkanek, napięcie mięśni, czynność wydalniczą i wydzielniczą, pracę układu nerwowego, utrzymanie stałej temperatury ciała.
Nasze zapotrzebowanie kaloryczne powinno uwzględniać wiele czynników między innymi wagę, wzrost, wiek, płeć, stopień nadwagi lub otyłości. Przyjmuje się że, tak zwany metabolizm podstawowy BMR (ang. Basal Metabolic Rate) dla osoby w spoczynku, po 12-godzinnej przerwie od ostatniego posiłku i aktywności fizycznej, w warunkach komfortu psychicznego i cieplnego (w temperaturze około 24℃). Dla zdrowej osoby dorosłej wskaźnik wynosi około 24 kcal/kg m.c./dobę.
Podsumowując: 60% - 70% dziennego zapotrzebowania zużywają organy wewnętrzne by podtrzymywać funkcjonowanie organizmu; od 20% - 40% energii pożytkujemy na różne formy wysiłku fizycznego; 10% energii potrzebna jest do utrzymania prawidłowej temperatury ciała i zostaje zmagazynowana.
W przypadku redukcji wagi trzeba czynić to stopniowo by uniknąć niepożądanego efektu jo-jo. Dietę redukcyjną można rozpocząć od obcięcia 400-600 kalorii dziennie, a w następnych dniach (tygodniach) zdecydować się na zredukowanie liczby kalorii nawet o 1200 kalorii.