Działa również odkażająco, przeciwnowotworowo, moczopędnie, przeciwwrzodowo, przeciwcukrzycowo, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Stosowany w postaci naparu jest środkiem żółciopędnym, dodawany do rozgrzewających kąpieli pomaga w bólach mięśniowych, stanach reumatycznych, pobudza krążenie krwi. Pomocniczo stosowany w kamicy żółciowej, ogólnym osłabieniu, zwiększaniu sprawności fizycznej oraz psychicznej. Bywa stosowany, jako środek przyspieszający rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych lub ciężkich chorobach. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz wspiera pracę mózgu.
Z liści otrzymuje się antyseptyczny środek do mycia przyborów w łazience.
Jako przyprawa używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Dobrze komponuje się z daniami z ziemniakami, kalafiorem i fasolą. Wpływa korzystnie na smak pieczywa, duszonej i pieczonej wieprzowiny i jagnięciny, potraw z ryb oraz kaczki.