GP: Za Trumpa Europa przestanie być niemiecka » CZYTAJ TERAZ »

Rozmaryn przyprawa o właściwościach przeciwwirusowych

Rozmaryn uprawiano już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Roślina ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze. Poprawia trawienie, wzmacnia pamięć, wspomaga wątrobę.

kwitnący rozmaryn
kwitnący rozmaryn
fir0002 flagstaffotos; GNU Free Documentation License 1.2

Działa również odkażająco, przeciwnowotworowo, moczopędnie, przeciwwrzodowo, przeciwcukrzycowo,  chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. 

Stosowany w postaci naparu jest środkiem żółciopędnym, dodawany do rozgrzewających kąpieli pomaga w bólach mięśniowych, stanach reumatycznych, pobudza krążenie krwi. Pomocniczo stosowany w kamicy żółciowej, ogólnym osłabieniu, zwiększaniu sprawności fizycznej oraz psychicznej. Bywa stosowany, jako środek przyspieszający rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych lub ciężkich chorobach. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz wspiera pracę mózgu.

Z liści otrzymuje się antyseptyczny środek do mycia przyborów w łazience. 

Jako przyprawa używana głównie w kuchni hiszpańskiej, bałkańskiej, meksykańskiej do mięs, wędlin i sosów. Dobrze komponuje się z daniami z ziemniakami, kalafiorem i fasolą. Wpływa korzystnie na smak pieczywa, duszonej i pieczonej wieprzowiny i jagnięciny, potraw z ryb oraz kaczki. 

 



Źródło: niezalezna.pl

#rozmaryn #przyprawy #zioła

redakcja