Powinno się opracować rekomendacje dotyczące tego, jakie suplementy powinny być stosowane przez seniorów – mówili w środę w Warszawie eksperci podczas debaty „Suplementy w diecie seniora w opinii lekarzy i naukowców”.
Suplementy diety nie są lekiem i służą jedynie uzupełnieniu powstałych w organizmie niedoborów niektórych substancji
- zwrócił uwagę dr Przemysław Rzodkiewicz, p.o. kierownika Zakładu Gerontologii i Zdrowia Publicznego w Narodowym Instytucie Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji w Warszawie.
Uczestniczący w debacie eksperci przyznali, że wielu seniorów z powodu niedoborów niektórych substancji i składników pokarmowych wymaga stosowania suplementacji diety, ponieważ często wykazują oni zaburzeniami trawienia i są niedożywieni.
"Wraz z wiekiem pogarsza się wchłanianie składników pokarmowych, tymczasem część seniorów z różnych powodów źle się odżywia"
– powiedział dr Rzodkiewicz. W ich organizmie zmienia się również wydzielanie wielu hormonów.
Z przedstawionych podczas debaty danych Gdańskiego Uniwersytetu medycznego wynika, że w szpitalach niedożywionych jest od 30 do 65 proc. seniorów, w domach opieki - 25-60 proc., a w domach rodzinnych - od 2 do 32 proc. (Annales Academiae Medicae Gedanensis 2016, 46, 95-105).
Dr Krzysztof Błecha, internista, specjalista rehabilitacji medycznej oraz ziołolecznictwa powiedział, że seniorom najbardziej potrzebna jest suplementacja takich składników, jak witaminy z grupy B, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz selen. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre składniki wchodzą w niekorzystne interakcje. Np. magnez utrudnia wchłanianie wapnia.
Ekspert zdrowia politycznego, kierownik Zakład Alergologii i Immunologii Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. Bolesław Samoliński podkreślił, że u osób starszych szczególnie potrzebna jest przyjmowanie witaminy D, wytwarzanej w organizmie pod wpływem słońca. W naszej strefie geograficznej jest zbyt małe nasłonecznienie od października do maja, na dodatek u ludzi w podeszłym wieku spada zdolności wytwarzania w organizmie tej witaminy, a w niewielkim stopniu można ją uzupełnić dietą.
Odpowiedni poziom wapnia oraz witaminy D zmniejsza ryzyko rozwinięcia się osteoporozy, która osłabia kości i grozi poważnymi złamaniami. "Różnego rodzaju złamanie kości pogarszają jakość życia osób starszych, mogą sprawić, że nie będą oni w pełni samodzielni, a w niektórych przypadkach mogą skrócić ich życie" – podkreślił prof. Samoliński.