Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Por wspomaga leczenie anemii, bóli reumatycznych, kaszlu (w postaci syropu).
Właściwości lecznicze pora doceniono już w starożytności. Podobno spożywał go cesarz Neron, wierząc, że wywiera pozytywny wpływ na... struny głosowe. Do Polski pory zostały sprowadzone przez królową Bonę. W medycynie ludowej używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także odkażaniu i przyspieszaniu gojenia ran.
Warzywo doskonale nadaje się do przygotowania wielu zdrowych potraw. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Por zawiera witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia, wpływa pozytywnie na system odpornościowy organizmu, przeciwdziała zakażeniom układu oddechowego, pokarmowego, moczowego oraz skóry. Bierze również udział w wytwarzaniu szkliwa zębów i nie dopuszcza do nadmiernego rogowacenia naskórka.
W warzywie znajdziemy również witaminę C, która reguluje ciśnienie tętnicze, bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu i syntezie kolagenu.