Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek dekalog suplementacji. Radzi w nim, by uważać, co i jak stosujemy, chcąc uzupełnić dietę, i podkreśla, że suplementów nie należy mylić z lekami. Jedzenie to nie leczenie i zaleca, aby pamiętać, że suplementów nie można mylić z lekami. Lek służy leczeniu chorób lub zapobieganiu im, suplement diety – uzupełnieniu normalnej diety.
GIS rekomenduje, aby zachować czujność. Sięgając po suplement diety, należy być uważnym i obserwować, jak dany produkt wpływa na nasz organizm.
Pochodzenie ma znaczenie – suplementy diety kupuj jedynie ze sprawdzonych źródeł. Zachowaj szczególną ostrożność wobec produktów dostępnych w sprzedaży internetowej.
- podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny.
Wśród zaleceń jest także to, by nie stosować suplementów na zapas – suplementy diety powinny być stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach.
Zanim zastosujesz konkretny produkt, wykonaj odpowiednie badania laboratoryjne, aby przekonać się czy twoja dieta rzeczywiście wymaga suplementacji. Bądź świadomym konsumentem – nie istnieje uniwersalny suplement diety dla wszystkich. Każdorazowo zweryfikuj, czy dany produkt może być przez ciebie spożywany. Przykładowo niektóre suplementy diety nie mogą być stosowane u dzieci, a innych nie zaleca się kobietom w ciąży.
- radzi Główny Inspektorat Sanitarny.
Inspektorat zaznacza, że więcej nie znaczy lepiej – nie wolno przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu. Nadmiar niektórych składników w diecie jest tak samo szkodliwy jak ich niedobór.
Rekomenduje, aby rozsądnie wybierać suplementy, korzystając m.in. z rejestru produktów zamieszczonego na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (rejestrzp.gis.gov.pl), aby dowiedzieć się, czy dany produkt został zgłoszony jako suplement diety i jaki jest jego aktualny status.
GIS przypomina, że suplement to żywność, zatem nie wymaga on pozwolenia na dopuszczenie do obrotu. Przedsiębiorca decyduje o kwalifikacji produktu jako suplementu diety, a Główny Inspektor Sanitarny weryfikuje prawidłowość przyjętej kwalifikacji na podstawie przedstawionych mu danych.
Suplementy diety spełniają wymagania dla żywności. Zawartość danego składnika w produkcie może wahać się w granicach –20 proc. do +50 proc. dla witamin i –20 proc. do +45 proc. dla składników mineralnych w stosunku do ilości zadeklarowanej w oznakowaniu.
Deklarowane działanie odżywcze lub fizjologiczne i bezpieczeństwo danego suplementu diety oparte jest na danych indywidualnych składnikach wchodzących w jego skład. Właściwości konkretnego suplementu nie muszą być potwierdzone w badaniach.