Ogórek posiada liczne walory odżywcze i zdrowotne. Zawiera blisko 97% wody pomaga więc w nawadnianiu organizmu, dzięki obecności błonnika przyczynia się regulacji pracy układu pokarmowego. Ogórki mają niewiele kalorii, działają lekko moczopędnie, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm. Regularne spożywanie ogórków pomaga zniwelować problemy trawienne - zgagę i zaparcia.
Warzywo najlepiej spożywać ze skórką. Dzięki temu wzbogacimy naszą dietę o witaminy A, C, E i K, a także kilka z grupy B, tj. B1, B3 i B6. Składnikami ogórka są ponadto minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.
Co jednak istotne, ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje zapobiegające nowotworom.To właśnie za sprawą kukurbitacyn niektóre ogórki bywają gorzkie. Stężenie tej zbawiennej dla człowieka substancji, mającej właściwości antyrakowe, uzależnione jest od warunków uprawy warzyw. Naukowcy odkryli, że mogą one chronić przed rozwojem raka trzustki i prostaty.
Ogórki zawierają krzem - pierwiastek, którego ilość w organizmie spada wraz z wiekiem. Zależy od niego budowa skóry, włosów i paznokci. Wzmocnienie ich struktury i poprawa elastyczności możliwe są dzięki kolagenowi i elastynie, które produkowane są właśnie dzięki m.in. krzemowi zawartemu w ogórku. Wpływa on również na produkcję keratyny, która zapobiega wypadaniu włosów, przyspiesza ich wzrost i wzmacnia paznokcie.
Chlorofil, któremu ogórek zawdzięcza swój kolor, łączy się z częścią toksyn, a te szybciej są wydalane z organizmu. W związku z tym ogórki są polecane m.in. osobom zmagającym się z nieświeżym oddechem i przykrym zapachem pocenia się.
Ogórki warto zjadać pod każdą postacią. Surowe sprawdzą się zarówno w mizerii jako dodatek do mięs, jak i w wielu sałatkach, np. w połączeniu z awokado i szynką prosciutto. Jeśli tylko umiejętnie podejdziemy do ich przygotowania, staną się smaczną przekąską. Nie zapominajmy o ogórkach kiszonych, konserwowych i małosolnych.