To popularny dodatek do żywności. Pełni rolę zagęszczacza i stabilizatora. Dzięki niemu lody są gładkie, jogurty utrzymują konsystencję, a napoje roślinne się nie rozwarstwiają. Producenci stosują go ponadto w mlecznych deserach czy serkach, ale także przetworach mięsnych, napojach czekoladowych, gotowych zupach, czy sosach.
Obserwuj nas w Google News. Kliknij w link i zaznacz gwiazdkę
Karagen, oznaczany na etykietach jako E407, wzbudza coraz więcej wątpliwości. Kolejnych, zupełnie nowych argumentów dostarczyły badania zespołu prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana z Niemieckiego Centrum Badań nad Cukrzycą.
Wystarczyły tylko dwa tygodnie i były efekty
Badacze zrobili krótkoterminowy eksperyment żywieniowy z udziałem młodych, zdrowych mężczyzn. Podzielili ich na dwie grupy. Jedna przyjmowała karagen w dawce odpowiadającej 2-3 przeciętnym dziennym, notowanym w USA, druga zwykłe placebo. Obie grupy obserwowano przez dwa tygodnie. To krótki okres, ale wystarcza, żeby zobaczyć co dzieje się z jelitami i metabolizmem.
Wyniki dają dużo do myślenia. U osób, które przyjmowały karagen, badacze odnotowali wzrost przepuszczalności jelita cienkiego. Autorzy wiążą to ze stanem zapalnym w obrębie jelit, czyli zaburzeniem funkcji naturalnej bariery, która oddziela treść przewodu pokarmowego od krwiobiegu.
Zwiększa ryzyko chorób zapalnych
Ponadto niemieccy naukowcy sprawdzali też wpływ na gospodarkę węglowodanową. Dane wykazały, że dieta bogatsza w E407 może obniżać wrażliwość tkanek na insulinę, czyli pogarszać reakcję organizmu na ten hormon. Co ważne, efekt ten pojawiał się przede wszystkim u osób z wyższą masą ciała. U mężczyzn z nadwagą obserwowano także wyższe wskaźniki zapalne we krwi oraz oznaki zapalenia w podwzgórzu, a więc obszarze mózgu, który reguluje apetyt i metabolizm cukrów. To sygnał, że układ metaboliczny może reagować na E407 inaczej u osób szczupłych i inaczej u tych z nadwagą.
Nasze badanie sugeruje, że spożywanie karagenu - podobnie jak obserwowano wcześniej w modelach zwierzęcych - może zaburzać funkcję bariery jelitowej, a w konsekwencji mieć długoterminowe skutki zdrowotne i zwiększać ryzyko chorób zapalnych
– podkreśla prof. Wagner. Współautor pracy, prof. Stefan, dodaje, że u młodych, zdrowych osób efekty metaboliczne nie były wyraźne, ale u osób starszych lub z nadwagą zaznaczały się mocniej. Naukowcy dodają jednak, że aby to ostatecznie potwierdzić, potrzebne są kolejne badania na większych grupach.