Mikrobiom jelitowy to ogół mikroorganizmów, głównie bakterii, zamieszkujących przewód pokarmowy człowieka, szczególnie jelita. Szacuje się, że łączna liczba gatunków bakterii może sięgać nawet 30 tysięcy! Taka mnogość mikroorganizmów ma niezwykle ważne zadanie, z punktu widzenia naszego zdrowia. Jak dbać o mikrobom jelitowy? Co jeść? Czym jest dysbioza jelitowa?
Mikrobiom jelitowy to ogół mikroorganizmów, głównie bakterii, zamieszkujących ludzkie jelita. Mikrobiom jelitowy składa się z ponad 1000 gatunków bakterii, a także wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów. Dominują bakterie beztlenowe i tlenowe, przy czym szacuje się, że łączna liczba gatunków bakterii mogących bytować w jelitach człowieka może sięgać nawet 30 tysięcy.
Najliczniejsza i najbardziej zróżnicowana mikrobiota znajduje się w jelicie grubym, ze względu na powolny pasaż treści jelitowej. Skład flory bakteryjnej różni się w zależności od odcinka przewodu pokarmowego.
Jakie funkcje spełnia mikrobiom jelitowy? To m.in.:
To, jaki jest nasz skład mikrobiomu jelitowego, ma bezpośredni związek z wieloma aspektami zdrowia, w tym z otyłością, chorobami autoimmunologicznymi czy stanem zapalnym w organizmie.
Skład mikrobiomu regulujemy poprzez m.in. dietę, styl życia, poziom stresu, aktywność fizyczną. Wpływ mają również zanieczyszczenie środowiska czy stosowanie antybiotyków.
W naszym organizmie może dojść do zaburzenia mikrobiomu.
To stan, w którym następuje nadmierna kolonizacja jelita przez chorobotwórcze bakterie przy jednoczesnym spadku liczby pożytecznych bakterii probiotycznych. Oznacza to zmniejszenie liczby korzystnych bakterii i/lub nadmierny wzrost potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.
Dysbioza może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak:
Jakie są objawy dysbiozy jelitowej? Tu wśród symptomów można wyróżnić:
Dysbiozę jelitową można zdiagnozować poprzez badanie mikrobioty jelitowej, które polega na analizie próbki kału. Przywrócić równowagę mikrobioty jelitowej można poprzez:
Aby wspierać zdrowy mikrobiom jelitowy, warto uwzględnić w diecie następujące produkty:
Produkty bogate w błonnik:
Probiotyki - produkty zawierające żywe kultury bakterii:
Prebiotyki - substancje odżywcze dla bakterii jelitowych:
Produkty bogate w polifenole:
Zdrowe tłuszcze:
Produkty fermentowane:
Zioła i przyprawy:
Jednocześnie warto ograniczyć spożycie: