Lawenda jest jedną z najważniejszych roślin dla przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego. Jest także rośliną leczniczą o szerokim zastosowaniu.
Istnieje 40 gatunków lawendy. Roślina dobrze zaaklimatyzowała się w południowych rejonach Polski. Sadzona jest głównie w ogrodach, na plantacjach.
Olejek lawendowy – olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy wąskolistnej, zwanej też lekarską lub prawdziwą, uprawianej przede wszystkim w południowej Francji. Olejki są pozyskiwane metodą destylacji z parą wodną z rozwiniętych kwiatów, ściętych razem z łodygą.
Jest stosowany jako składnik perfum, wód toaletowych, mydeł toaletowych i leków oraz jako przyprawa. Jest składnikiem soli trzeźwiących.
Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. Zapach olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie.
Substancje zawarte w kwiatach i liściach lawendy są pomocne w dolegliwościach trawiennych – pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawiają apetyt, przyśpieszają trawienie, łagodzą kolki i wzdęcia, przyśpieszają ruchy perystaltyczne jelit. Ponadto mają działanie antyseptyczne, przeciwwzdęciowe, moczopędne.
Olejek polecany jest do wcierania miejscowego, jako środek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.
Ze względu na silne właściwości antyseptyczne, a także w dużym stopniu przeciwgrzybicze, olejek lawendowy stosowany jest w leczeniu trądziku. Ułatwia też gojenie się ran i przyśpiesza regenerację naskórka, dlatego często znajduje się w składzie toników, a także kremów przeznaczonych dla skóry wrażliwej i delikatnej.
Dzięki właściwościom antyseptycznym i bakteriobójczym olejek jest pomocnym w zwalczaniu różnych infekcji. Inhalacje z użyciem olejku można stosować przy zapaleniu gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków. Można używać go do płukania gardła.