Nie bez powodu niektóre produkty spożywcze (te pełne witamin) określa się często mianem „bomby witaminowej”. Możemy tak nazwać na przykład owoce takie jak: granat, maliny, porzeczki, liczi, kiwi, ananas pomarańcze, mango, arbuz, banany, brzoskwinie i wiele innych.
Do bomb witaminowych zaliczają się również warzywa, które mają dużo większą zawartość witamin niż owoce. Są to m.in.: papryka, szpinak, brokuł, brukselka, jarmuż, ziemniaki, marchew i pietruszka. Do produktów bogatych w witaminy można zaliczyć również orzechy, a także inne pokarmy, na przykład mięso, nabiał, miód czy zioła.
Gdy spożywamy pokarm, trafia on do brzucha, tam znajduje się układ pokarmowy, w którego skład wchodzi m.in. żołądek, który trawi spożyty pokarm. Dzięki temu procesowi z jedzenia uwalniają się składniki odżywcze i witaminy, które następnie trafiają do jelita i tam są wchłaniane, tak aby mogły być rozprowadzone po całym organizmie.
W celu zapewnienia sobie odpowiedniej dziennej dawki potrzebnych witamin powinniśmy spożywać świeże owce oraz warzywa najczęściej, jak to możliwe. To właśnie przez niedobór witamin może dojść do hypowitaminozy, a nawet awitaminozy. Zbyt duże spożycie witamin może natomiast doprowadzić do ich nadmiaru w organizmie, czyli hiperwitaminozy. W tej kwestii najważniejsza jest zatem zbilansowana dieta.