Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Lifestyle

Imbir – kłącze, które podnosi odporność

Imbir polecany jest jako naturalny sposób na wzmocnienie odporności organizmu. Kłącze rośliny posiada liczne właściwości lecznicze. Gingerol i zinferon, nadają imbirowi gorzkawą nutę. Substancje te odznaczają się wieloma właściwościami leczniczymi między innymi przeciwzapalnymi.

Autor: redakcja

Imbir stosowany jest zarówno jako przyprawa oraz w celach leczniczych. W kłączu rośliny znajduje się wiele wartościowych substancji: olejek eteryczny, potas, magnez, fosfor, cholina, wapń, sód, witaminę C, fitosterole.

Imbir uważany jest za skuteczny środek przeciwzapalny. Jego działanie porównuje się do aspiryny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

Imbir korzystnie wpływa na proces trawienia – pobudza wytwarzanie śliny oraz soków żołądkowych, a także żółci. Dzięki temu imbir wpływa niwelująco na wzdęcia, zmniejsza mdłości, wymioty oraz wzmaga apetyt.

Imbir przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest stosowany w kuracji przeziębienia oraz dolegliwości bólowych stawów. 

Imbir ma właściwości odkażające - sproszkowany, rozpuszczony w wodzie może być stosowany do płukania gardła lub profilaktycznie w higienie jamy ustnej. Regularne spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu – zwiększa on poziom koncentracji, poprawiając ukrwienie mózgu. Polepszenie krążenia w organizmie prowadzi do ogólnego pobudzenia.

Regularne spożywanie naparu z imbiru, ochroni przed przeziębieniem.

Imbir nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego jak wrzody żołądka czy dwunastnicy, a także refluks oraz przez kobiety w ciąży.

Autor: redakcja

Źródło: niezalezna.pl