Imbir stosowany jest zarówno jako przyprawa oraz w celach leczniczych. W kłączu rośliny znajduje się wiele wartościowych substancji: olejek eteryczny, potas, magnez, fosfor, cholina, wapń, sód, witaminę C, fitosterole.
Imbir uważany jest za skuteczny środek przeciwzapalny. Jego działanie porównuje się do aspiryny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów.
Imbir korzystnie wpływa na proces trawienia – pobudza wytwarzanie śliny oraz soków żołądkowych, a także żółci. Dzięki temu imbir wpływa niwelująco na wzdęcia, zmniejsza mdłości, wymioty oraz wzmaga apetyt.
Imbir przeciwdziała zakrzepicy żył, obniża wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest stosowany w kuracji przeziębienia oraz dolegliwości bólowych stawów.
Imbir ma właściwości odkażające - sproszkowany, rozpuszczony w wodzie może być stosowany do płukania gardła lub profilaktycznie w higienie jamy ustnej. Regularne spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu – zwiększa on poziom koncentracji, poprawiając ukrwienie mózgu. Polepszenie krążenia w organizmie prowadzi do ogólnego pobudzenia.
Regularne spożywanie naparu z imbiru, ochroni przed przeziębieniem.
Imbir nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego jak wrzody żołądka czy dwunastnicy, a także refluks oraz przez kobiety w ciąży.