Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Dieta przy schorzeniach wątroby

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest przeznaczona dla osób z przewlekłym zapaleniem wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, kamicy żółciowej, zapaleniu trzustki. Celem diety jest ograniczenie tłuszczu co ma na celu ochronę wątroby i dróg żółciowych przez zmniejszenie ich aktywności.

MabelAmber

Dieta wyklucza tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jak smalec, boczek, słonina, łój itp. Dopuszcza zaś produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięso lub przetwory mleczne zawierające możliwie najmniejsze ilości tłuszczu. 

Jedynymi tłuszczami dozwolonymi w bardzo ograniczonych ilościach są: masło, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy.  Przy stosowaniu tej diety należy pamiętać, że w związku z ograniczeniem spożycia tłuszczu dostarczanie i wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być niedostateczne, dlatego też przy doborze warzyw należy zwracać uwagę na konieczność uwzględniania w jadłospisach obecności dużych ilości warzyw czerwonych i żółtych, bogatych w ß-karoten, np. marchwi, dyni. 

W diecie o ograniczonej zawartości tłuszczu nie używa się całych jaj, lecz jedynie białko jaja kurzego. W chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych z diety należy wykluczyć żółtka, które powodują silne skurcze pęcherzyka żółciowego, nasilając dolegliwości. Przeciwwskazane są produkty z dużą ilością cholesterolu. Bogate w cholesterol są żółtka, pełne mleko, podroby. Ogranicza się produkty zawierające większe ilości kwasu szczawiowego – szczaw, szpinak, rabarbar.

Zalecane się produkty: 
warzywa: młode, soczyste: marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, patisony, seler, pomidory bez skórki; potrawy gotowane, przetarte lub rozdrobnione, z „wody”, podprawiane zawiesinami, oprószone, surowe soki, ziemniaki gotowane, puree z mlekiem,  
owoce: dojrzałe, soczyste: jagodowe i winogrona bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowe, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane,
dodatki do pieczywa: chudy twaróg, chuda szynka, polędwica z drobiu, mięso gotowane, ścięte białko jaja, dżemy bez pestek, marmolada, miód, 
zupy i dodatki do zup:  jarzynowe, ziemniaczane, przetarte owocowe, krupnik, podprawiane zawiesiną z mąki i mleka, mleczne; bułka, grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki niskojajeczny, 
mięso, drób, ryby: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, indyk, kurczaki, dorsz, pstrąg strumieniowy, sola, mintaj, płoć, halibut biały, morszczuk, sandacz, flądra, szczupak, płastuga, okoń, lin, 
pieczywo: chleb pszenny, jasny i czerstwy, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty na białkach, sucharki,

potrawy półmięsne i bezmięsne: budynie z kasz (jęczmiennej, manny, krakowskiej, kukurydzianej), warzyw, makaron nitki bez żółtek, risotto, leniwe pierogi na białkach, kluski biszkoptowe na białkach. napoje: mleko, kefir i jogurt 1,5- 0,5% tłuszczu, maślanka 0,5% tłuszczu, serwatka, kawa zbożowa z mlekiem z niską zawartością tłuszczu, herbata z mlekiem, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, soki owocowo- warzywne, napoje mleczno- owocowe, mleczno-warzywne, wody niegazowane,
przyprawy: łagodne: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, zielona pietruszka, zielony koperek, rzeżucha, melisa, cynamon, majeranek, wanilia 
desery: kisiele, budynie, galaretki owocowe, mleczne na mleku odtłuszczonym, kompoty przetarte, bezy, suflety, soki owocowe, przeciery owocowe. 

Należy wyeliminować: napoje alkoholowe, kakao, płynną czekoladę, kawę naturalną, mocną herbatę, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, jogurt pełnotłusty, wody gazowane, pepsi, coca-cole.

Zaleca się unikać takich rodzajów pieczywa jak: chleb świeży, chleb żytni, chleb razowy, graham pszenny, pieczywo chrupkie, pieczywo pszenne razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami, pieczywo cukiernicze z dodatkiem tłuszczu, biszkopty na całych jajach.

Inne produkty przeciwwskazane: tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, tłuste sery dojrzewające, serek topiony, ser „feta”, sery typu „fromage”, dżemy z pestkami, jaja gotowane, jajecznica z całych jaj, margaryny twarde, masło w większych ilościach, tłuste, zawiesiste zupy na wywarach, mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane śmietaną, pikantne, esencjonalne rosoły, buliony zaciągane żółtkiem. Warzywa: kapustne, strączkowe, ogórki, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa w postaci surówek, sałatek z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone. Sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki), śmietanowy, kluski francuskie, kluski kładzione, groszek ptysiowy na całych jajach, grube makarony, łazanki, Tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, flaki, mózg, wątroba, tłuste ryby: węgorz, tłusty karp, łosoś, sum, halibut, śledzie, sardynka, pikling; potrawy smażone z mięsa, drobiu i ryb, marynowane, wędzone. Pierogi, knedle, naleśniki z mięsem, wszystkie potrawy smażone na tłuszczu: placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, frytki, krążki, chipsy. Gruszki, daktyle, czereśnie, figi, kawon, owoce marynowane. Tłuste ciasta ,torty, desery, czekolada, batony, lody, chałwa, słodycze zawierające kakao, orzechy. Ostre przyprawy: pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca, ocet.
 
Posiłki należy jeść 5 razy w ciągu dnia w małych objętościach i o umiarkowanej temperaturze. Warzywa i owoce podaje się gotowane i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów.  Zupy sporządza się na wywarach warzywnych i podprawia się zawiesiną z mąki i mleka.  Dozwolony tłuszcz należy dodać w postaci surowej do gotowych potraw. 

 



Źródło: niezalezna.pl

#dieta #styl życia #jedzenie #wątroba #schorzenia wątroby

redakcja