Zamach antydemokratyczny. Ryszard Kalisz i postkomunistyczna hydra » CZYTAJ TERAZ »

Czy BIO jest eko? Jakie normy muszą spełniać warzywa i owoce z takim znaczkiem?

W ostatnim czasie na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców oznaczonych jako „bio”. Co to właściwie znaczy? Warzywa i owoce bio to produkty ekologiczne, uprawiane naturalnie, bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. To właśnie proces uprawy jest kluczowy w uzyskaniu produktów bio.

Anrita1705/Pixabay

Dostawcy ekologicznej żywności muszą zagwarantować, że ich hodowle lub uprawy są zrównoważone pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a także nie są szkodliwe dla środowiska.

Aspekt prawny

Pojęcie „bio” dotyczy także całego procesu produkcji. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 określa, jakie składniki pochodzenia nierolniczego mogą być stosowane w produkcji żywności ekologicznej. Nie stosuje się w nich polepszaczy smaku, emulgatorów ani sztucznych barwników, a jedynie aromaty o naturalnym pochodzeniu, preparaty na bazie mikroorganizmów oraz składniki mineralne i witaminy. Rozporządzenie dopuszcza zaś stosowanie niektórych dodatków technologicznie niezbędnych, na przykład: kwasu askorbinowego i mlekowego, agaru oraz pektyn.

Jak wygląda biouprawa w praktyce?

W przypadku upraw rolnych ważne jest, by ziemia, na której stoi gospodarstwo, była „czysta”. Dlatego więc farm produkujących żywność bio nie lokalizuje się przy ruchliwych drogach, ponieważ gleba zawiera tam zbyt dużo zanieczyszczeń.

Zasadą uprawy na ekofarmach jest to, że na sąsiadujących ze sobą polach mają rosnąć różne warzywa i owoce, co oznacza, że nie promuje się monokultur. Stosuje się natomiast znany od tysiącleci płodozmian, czyli okresową zmianę upraw na danej ziemi. Chroni to glebę przed wyjałowieniem.

W ekologicznej uprawie roślin konieczne jest wyeliminowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Stosuje się tylko środki organiczne użyźniające glebę.

Zanim na ziemi przeznaczonej pod ekouprawę zacznie się wysiew pierwszych roślin, konieczny jest co najmniej dwuletni okres przejściowy.

Czy bio jest eko?

Bio jest zawsze eko. Wielość określeń tego rodzaju produktów wynika z różnorodności zwyczajów i języków w Unii Europejskiej. Określenie „bio”, które oznacza po prostu „bioekologiczny” właściwe jest przede wszystkim dla krajów niemieckojęzycznych oraz Francji. Kraje anglojęzyczne stosują z kolei w kontekście rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej określenie „organic”.

Jak rozpoznać warzywa i owoce bio. Szukaj „ekoliścia”

Certyfikat bio-eko wydają akredytowane przez rząd jednostki certyfikujące. W Polsce działa kilkanaście instytucji, które na podstawie upoważnienia wystawionego przez ministra rolnictwa wydają certyfikaty żywności ekologicznej. Sam certyfikat wydawany jest tylko na rok. Po tym czasie producent ekożywności musi go odnowić.

Na półce łatwo dostrzec warzywa i owoce bio. Mają na opakowaniu znak certyfikacyjny Unii Europejskiej – jest to biały listek z dwunastu gwiazdek na zielonym tle. Potocznie nazywany jest euroliściem. Na etykiecie powinniśmy także znaleźć napis: „Rolnictwo ekologiczne. System kontroli WE”, albo „Produkt rolnictwa ekologicznego”.

 



Źródło: niezalezna.pl

#dieta #styl życia #ciekawostki #biouprawa #zdrowa żywność #ekologia #eko #bio

ms