Dziś obchodzimy 16. Międzynarodowy Dzień Celiakii. W tym roku pod hasłem „Celiakia – mistrzyni w chowanego”.
Anemia, bóle brzucha, migreny, osteoporoza, depresja, przewlekłe zmęczenie, problemy neurologiczne, z płodnością, z jamą ustną i wiele innych. Co łączy te wszystkie dolegliwości? To mogą być objawy celiakii. Celiakia jest mistrzynią w chowanego i potrafi znaleźć różne kryjówki.
Międzynarodowy Dzień Celiakii to najlepszy moment, aby mówić o tym, jak
choroba potrafi się maskować. Dlatego Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej obchodzi go w tym roku pod hasłem „Celiakia – mistrzyni w chowanego” przez cały tydzień, już od 10 maja.
Pacjenci latami odwiedzają lekarzy rozmaitych specjalności, zanim uzyskają prawidłową diagnozę. Jednak nie wszystkim się to udaje. Większość chorych pozostaje
nieświadoma swojej choroby i cierpi z powodu jej powikłań, czasem tak groźnych jak rak przewodu pokarmowego.
Skojarzenie objawów z celiakią i wykonanie właściwych badań, poczynając od prostego badania krwi na przeciwciała, pozwoliłoby u tych chorych na szybsze uchwycenie choroby i rozpoczęcie leczenia.
- mówi Małgorzata Źródlak, prezes Stowarzyszenia.
Tymczasem średni czas od wystąpienia zauważalnych, zgłaszanych objawów, które wiązały by się z
rozpoznawaną następnie celiakią, do uzyskania prawidłowej diagnozy, wynosi aż 9 lat!
Brak wiedzy na temat „masek” celiakii, niestety również wśród części lekarzy, stanowi ogromny problem.
Celiakia dotyczy około 1 procenta populacji, czyli choruje 1 na 100 osób, w większości są to kobiety. Celiakia jest więc jedną z najczęstszych chorób przewlekłych. Ponad 70 proc. przypadków zostaje zdiagnozowanych powyżej 20 r.ż. Co ciekawe, większość osób z celiakią ma w chwili postawienia rozpoznania prawidłową masę ciała lub nadwagę. Celiakia nie jest więc chorobą małych dzieci i osób wychudzonych, wyłącznie z biegunkami i bólem brzucha – taki obraz choroby funkcjonował przez wiele lat.
- podkreśla prof. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Celiakia to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Gluten wywołuje reakcję immunologiczną prowadzącą do zaniku kosmków jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.
Źródło: pap MediaRoom, niezależna.pl
#zdrowie
#celiakia
Mariola Łukawska