Roślina zawiera również fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. Minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.
W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach. Przez całe stulecia cebula należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie wyprawy marynarze i kupcy.
U osób, które regularnie spożywają cebulę, ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe.
Cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Zapobiega także zakrzepom i obniża poziom cholesterolu.
Cebula stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie. Pamiętać trzeba o różnych rodzajach jej podania, gdyż niektóre formy jak prażenie i smażenie niszczą część wartościowych substancji.