Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Aronia - polskie czarne złoto

Owoce aronii to małe, niepozorne kuleczki, które gdy dojrzeją, są czarne jak węgiel. Krzew aronii może rosnąć niemal w każdych warunkach, nawet na gruntach o słabej klasie botanicznej. Aronia jest łatwa w uprawie - odporna na wiosenne przymrozki, a także na szkodniki i choroby. Nie wymaga więc stosowania oprysków i jej owoce wolne są od pestycydów. Dzięki temu doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej. Mało tego: owoce aronii nie kumulują toksyn i metali ciężkich (takich jak ołów, arsen i cyna)! Jeśli do tego dodamy jej niesamowite właściwości, okazuje się, że jest owocem idealnym!

mat. pras.

Być może zaskoczy Cię fakt, że Polska jest liderem produkcji aronii. Profesor Iwona Wawer w swojej książce Aronia. Polski paradoks przekonuje, że tak jak Francuzi mają czerwone wino, tak my, Polacy, powinniśmy czerpać z dobrodziejstw soku z aronii. Paradoks polega na tym, że Francuzi mieszkający na południu kraju, mimo diety obfitującej w tłuste sery, mają niski wskaźnik zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jest tak dlatego, że w ich tradycyjnej diecie jest obecne bogate w polifenole czerwone wino. Polacy także mają swój „napój bogów” - jest nim, a raczej być powinien, sok z aronii. 

Mam jednak wrażenie, że nad Wisłą dużo bardziej popularne są soki z zagranicznych owoców, jak sok noni lub granat, niż nasz rodzimy produkt. A szkoda, bo sok z aronii ma znacznie więcej, udokumentowanych licznymi badaniami, korzystnych właściwości niż wiele z zagranicznych „superfoods”. Nie mówiąc już o tym, że za sok z jagód noni musimy słono zapłacić (nawet dziesięciokrotnie więcej aniżeli za sok z aronii). 

Polska jest największym producentem i eksporterem aronii na świecie. Rocznie zbiera się u nas od 25 000 – 50 000 ton owoców aronii, z czego aż 90% jest eksportowana. Koreańczycy którzy mają bzika na punkcie zdrowego trybu życia i ciągle poszukują nowych „superfoods”, pokochali naszą aronię. Co sprawia, że jest ona tak chętnie od nas kupowana? Właśnie to, że jest owocem najbogatszym w antyoksydanty. Żaden inny pod tym względem nie dorówna aronii. To nasz czarny skarb, z którego dobrodziejstw powinniśmy korzystać jak najczęściej! 

Artykuł jest fragmentem książki Małgorzaty Różańskiej „Super Żywność, czyli Superfood po polsku”, Wydawnictwo M, Kraków 2016. Książkę można zakupić w sklepie internetowym "Gazety Polskiej": TUTAJ.

 

 



Źródło: niezalezna.pl, sklep.gazetapolska.pl, Wydawnictwo M

#superfoods #dieta #styl życia #zdrowie #owoce #aronia

Małgorzata Różańska