Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

"Polska półka" - na czym polega ta akcja?

Spotkaniem z mającą polskie korzenie pisarką kulinarną Ren Behan zainaugurowano w piątek w Londynie akcję ambasady RP w Wielkiej Brytanii \"Polska półka\", która ma na celu wprowadzenie do brytyjskich bibliotek publicznych książek polskich autorów.

fot. pixabay

Urodzona w Manchesterze w rodzinie polskich imigrantów z okresu II wojny światowej Behan opublikowała w ubiegłym roku książkę "Wild Honey & Rye: Modern Polish Recipes" ("Dziki miód i żyto: współczesne polskie przepisy"), która jest nominowana do nagrody Gourmand World Cookbook Awards 2018.

W trakcie inaugurującego kampanię spotkania w Kensington Central Library w zachodnim Londynie Behan opowiedziała o tym, jak polskie korzenie ukształtowały jej zamiłowanie do jedzenia i gotowania.

W ramach akcji do biblioteki trafił wybór polskich książek, m.in. "Mapy" Aleksandry i Daniela Mizielińskich, "Cuda wianki" Marianny Oklejak, "Szlak nadziei" Normana Daviesa i "Breathing under water and other East European essays" Stanisława Barańczaka.

Obecność ponad miliona Polaków w Zjednoczonym Królestwie i wzrost popularności języka polskiego w wielu społecznościach jest zaproszeniem dla wszystkich, aby dowiedzieli się więcej o bogatym dziedzictwie kulturowym Polski. Mamy nadzieję, że wzbogacając zasoby lokalnych bibliotek publicznych polską literaturą, zainspirujemy wszystkich do dowiedzenia się więcej o Polsce i stworzymy platformę do rozmów oraz dialogu w różnorodnym gronie, tak aby zbudować razem wspólną przyszłość

– powiedział cytowany w komunikacie prasowym ambasador RP w Londynie Arkady Rzegocki.

Projekt "Polska Półka" zorganizowany jest we współpracy z Instytutem Kultury Polskiej w Londynie i Instytutem Książki, a także trzema polskimi organizacjami charytatywnymi w Wielkiej Brytanii: Polonijnym Centrum Edukacyjnym "Literka", European's Welfare Association i Polską Macierzą Szkolną.

 



Źródło: PAP, niezalezna.pl

#Polska półka #Londyn #UK #Ren Behan #Dziki miód i żyto: współczesne polskie przepisy #Wild Honey & Rye: Modern Polish Recipes

redakcja