Borówki i inne owoce jagodowe stają się naszymi sprzymierzeńcami w czasie letniej gorączki. Nie tylko doskonale nawadniają organizm, ale także dostarczają skarbnicę antyoksydantów, które wspomagają nasze komórki w walce ze wzrastającym stresem oksydacyjnym, wywołanym upałami. To dlatego sezon zbiorów polskich borówek przypada na najcieplejsze miesiące.
Dlaczego latem odczuwamy szczególną potrzebę spożycia owoców jagodowych? Odpowiedź na to pytanie tkwi w naturze. Właśnie w sezonie letnim natura dostarcza nam coraz ciemniejsze owoce, czyli jeszcze bogatsze w antocyjany, naturalne (roślinne) barwniki o właściwościach antyoksydacyjnych. Na początku lata dominują truskawki i maliny, ale sierpień to już czas borówek.
Owoce borówki biją wszelkie rekordy w zawartości antyoksydantów spośród wszystkich owoców i warzyw. Dlatego to właśnie borówki stanowią one znakomite wsparcie dla naszego układu odpornościowego w trudnych momentach.
Wysokie temperatury i chroniczny stres oksydacyjny sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych i problemów z układem krążenia.
• Borówki działają regenerująco na nasze oczy i mózg, wzmacniają nasz układ nerwowy.
• Pomagają zachować dobrą kondycję i młody wygląd skóry.
• Borówki mają niski indeks glikemiczny i zawierają duże ilości błonnika, co korzystnie wpływa na procesy trawienne i inne fizjologiczne.
Upały przyspieszają proces starzenia się, powodują utratę elastyczności skóry (kolagen i elastyna). To kolejny z argumentów przemawiających za tym, aby sięgnąć po borówki i ich sekretną moc.
Czy borówki naprawdę mogą poprawić nasz wzrok? Okazuje się, że jest w tym ziarnko prawdy... Owoce te obfitują w polifenole, zwłaszcza antocyjany, które wykazują działanie regenerujące na fotoreceptory oka. Antocyjany chronią także przed działaniem destrukcyjnych wolnych rodników. Chociaż krążą one po całym organizmie, nierównowaga między ich liczbą a ilością przeciwutleniaczy (jak polifenole) może prowadzić do uszkodzenia komórek. To zjawisko może również negatywnie wpływać na nasz wzrok.
Warto także wspomnieć, że zawarte w borówkach witaminy A są niezbędne dla zachowania zdrowia oczu. Witamina A jest kluczowa w profilaktyce tak zwanego "kurzawienia się wzroku", co jest wadą polegającą na problemach ze wzrokiem po zmroku lub w słabym oświetleniu.
Stres oksydacyjny to brak równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Taka sytuacja prowadzi do przyspieszonego starzenia się wszystkich komórek w organizmie, także tych w mózgu. To wpływa negatywnie na funkcjonowanie mózgu i może prowadzić do problemów z pamięcią i koncentracją. Dlatego tak ważne jest dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy, w tym antyoksydantów z borówek. Dzięki temu możemy pośrednio chronić komórki mózgowe przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
Kto powinien sięgać po borówki? Ty! Jeśli zależy Ci na zachowaniu zdrowia, borówki i owoce jagodowe powinny stać się stałym elementem Twojej diety. Borówki wspomagają profilaktykę chorób metabolicznych, włączając w to cukrzycę i zaburzenia lipidowe, które są szeroko rozpowszechnione wśród Polaków. Włączenie co najmniej filiżanki sezonowych owoców jagodowych do posiłku to jeden z kroków, by dbać o zdrowie.
Jedząc borówki i inne ciemne owoce jagodowe, możesz spowolnić proces starzenia się organizmu. Dlaczego? To zasługa antyoksydantów! To właśnie antocyjany, silne przeciwutleniacze, nadają borówkom charakterystyczny niebieskofioletowy kolor.
Podsumowując, wartości borówek docenia coraz większa liczba osób. Ich popularność rośnie, a to dlatego, że to naprawdę rewelacyjne owoce. Nie tylko mogą być spożywane na surowo, ale również cieszyć się nimi przez siedem miesięcy w roku - od pierwszych truskawek i jagód kamczackich, aż po jesienne maliny, czerwoną porzeczkę i minikiwi. To właśnie owocowy raj, który warto sobie codziennie umilić!