W czasie, gdy wiele państw boryka się z narastającym problemem choroby Alzheimera i innych postaci demencji, nowe badanie przeprowadzone przez zespół amerykańskich naukowców wskazuje na prosty sposób, który może pomóc zredukować to zagrożenie. Badacze odkryli, że regularne spożywanie naturalnej oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko śmierci związanej z demencją.
Przeprowadzone przez amerykański zespół z Harvard T.H. Chan School of Public Health badanie jest pierwszym na świecie, które analizuje tę zależność.
Wnioski z naszego badania potwierdzają zalecenia dotyczące stosowania roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek - i sugerują, że te produkty nie tylko przynoszą korzyści sercu, ale także mózgowi. Wybieranie naturalnej oliwy z oliwek w miejsce innych źródeł tłuszczu, takich jak margaryna czy majonez, to bezpieczna decyzja, która może pomóc w zapobieżeniu śmiertelnej demencji.
W samych tylko Stanach Zjednoczonych, choroba Alzheimera, która prowadzi w końcu do śmierci, dotyka prawie 6 milionów ludzi. W Polsce to schorzenie dotyka 600 tysięcy osób.
Naukowcy podkreślają, że to pierwsze badanie, które analizowało zależności między dietą a śmiercią związaną z demencją. Wyniki oparte są na danych dotyczących 90 tysięcy Amerykanów przez okres 30 lat. Z tej grupy niemal 5 tysięcy osób zmarło na skutek demencji.
Badanie wykazało, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek w miejsce tłuszczów zwierzęcych ogólnie cieszyły się lepszym zdrowiem. Jednak oliwa również znacząco zmniejszała ryzyko zgonu z powodu demencji, niezależnie od innych czynników diety. Spożycie pół łyżeczki oliwy dziennie obniżało ryzyko o 28 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywały jej lub jadły minimalne ilości. Zastąpienie łyżeczki margaryny lub majonezu oliwą zmniejszało ryzyko odpowiednio o 8-14 proc.
To sugeruje, że spożycie oliwy przynosi szczególne korzyści w kontekście zdrowia mózgu. Istnieje kilka potencjalnych mechanizmów działania
Wcześniejsze badania sugerowały co prawda korzystny wpływ oliwy na układ sercowo-naczyniowy oraz zdolności poznawcze, jednak jak dotąd naukowcom nie udało się zaprezentować jednoznacznych dowodów w tej kwestii. Przełom nastąpił dopiero za sprawą badań naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health
Niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w oliwie mogą przenikać przez barierę krew-mózg, co oznacza, że potencjalnie mogą działać bezpośrednio na ten organ. Możliwe jest także, że oliwa wpływa pośrednio na zdrowie mózgu, poprawiając krążenie krwi.
Badacze przyznają, że prowadzone przez nich badanie miało charakter obserwacyjny, co oznacza, że nie daje absolutnego dowodu na to, że to oliwa chroni przed śmiercią związaną z demencją. Niemniej jednak, podkreślają, że wyniki są zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi.