Koszulka "RUDA WRONA ORŁA NIE POKONA" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!
Z OSTATNIEJ CHWILI
Rząd Izraela zatwierdził porozumienie z palestyńskim Hamasem w sprawie zawieszenia broni w Strefie Gazy oraz uwolnienia zakładników • • •

Ten produkt jest w niemal każdej kuchni. Naukowcy odkryli, że jego spożywanie chroni przed demencją

W czasie, gdy wiele państw boryka się z narastającym problemem choroby Alzheimera i innych postaci demencji, nowe badanie przeprowadzone przez zespół amerykańskich naukowców wskazuje na prosty sposób, który może pomóc zredukować to zagrożenie. Badacze odkryli, że regularne spożywanie naturalnej oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko śmierci związanej z demencją.

Naukowcy odkryli, że jego pożywanie chroni przed demencją
Naukowcy odkryli, że jego pożywanie chroni przed demencją
Steshka Willems/pexels

Przeprowadzone przez amerykański zespół z Harvard T.H. Chan School of Public Health badanie jest pierwszym na świecie, które analizuje tę zależność.

Wnioski z naszego badania potwierdzają zalecenia dotyczące stosowania roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek - i sugerują, że te produkty nie tylko przynoszą korzyści sercu, ale także mózgowi. Wybieranie naturalnej oliwy z oliwek w miejsce innych źródeł tłuszczu, takich jak margaryna czy majonez, to bezpieczna decyzja, która może pomóc w zapobieżeniu śmiertelnej demencji.

– wyjaśnia dr Anne-Julie Tessier, autorka badania.

Demencja zbiera żniwo

W samych tylko Stanach Zjednoczonych, choroba Alzheimera, która prowadzi w końcu do śmierci, dotyka prawie 6 milionów ludzi. W Polsce to schorzenie dotyka 600 tysięcy osób.

Naukowcy podkreślają, że to pierwsze badanie, które analizowało zależności między dietą a śmiercią związaną z demencją. Wyniki oparte są na danych dotyczących 90 tysięcy Amerykanów przez okres 30 lat. Z tej grupy niemal 5 tysięcy osób zmarło na skutek demencji.

Sekretna moc oliwy z oliwek

Badanie wykazało, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek w miejsce tłuszczów zwierzęcych ogólnie cieszyły się lepszym zdrowiem. Jednak oliwa również znacząco zmniejszała ryzyko zgonu z powodu demencji, niezależnie od innych czynników diety. Spożycie pół łyżeczki oliwy dziennie obniżało ryzyko o 28 proc. w porównaniu do osób, które nie spożywały jej lub jadły minimalne ilości. Zastąpienie łyżeczki margaryny lub majonezu oliwą zmniejszało ryzyko odpowiednio o 8-14 proc.

To sugeruje, że spożycie oliwy przynosi szczególne korzyści w kontekście zdrowia mózgu. Istnieje kilka potencjalnych mechanizmów działania

– przekonują badacze.

Wcześniejsze badania sugerowały co prawda korzystny wpływ oliwy na układ sercowo-naczyniowy oraz zdolności poznawcze, jednak jak dotąd naukowcom nie udało się zaprezentować jednoznacznych dowodów w tej kwestii. Przełom nastąpił dopiero za sprawą badań naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health

Niektóre z przeciwutleniaczy zawartych w oliwie mogą przenikać przez barierę krew-mózg, co oznacza, że potencjalnie mogą działać bezpośrednio na ten organ. Możliwe jest także, że oliwa wpływa pośrednio na zdrowie mózgu, poprawiając krążenie krwi.

– tłumaczy dr Tessier.

Badacze przyznają, że prowadzone przez nich badanie miało charakter obserwacyjny, co oznacza, że nie daje absolutnego dowodu na to, że to oliwa chroni przed śmiercią związaną z demencją. Niemniej jednak, podkreślają, że wyniki są zgodne z obecnymi zaleceniami dietetycznymi.

 



Źródło: niezależna.pl,pap

#demencja #oliwa z oliwek #sposób na demencję #jak ustrzec się przed demencją

MaŁu