10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Polacy już nie lubią gotować? Wybierają gotowe posiłki

37 proc. Polaków choć raz skorzystało z cateringu pudełkowego, a z tego co piąty zamawia go regularnie. Zwrot w tym kierunku jest coraz mocniejszy. Diety pudełkowe co prawda prężnie rozwijały się od kilku lat, ale do tej pory była to jedynie nisza rynku dostaw gastronomicznych. Teraz sytuacja się zmieniła.

Zdjęcie autorstwa fauxels z Pexels

„Zamknięcie Polaków w domach podczas pandemii i przejście wielu pracowników na zdalny model pracy spowodowały istną eksplozję zainteresowania taką ofertą i wzrost wartości rynku do 2 mld zł. Z badania zleconego przez firmę Kukuła Healthy Food, przeprowadzonego na przełomie września i października, wynika, że 21 proc. spośród osób, które choć raz spróbowały takiej oferty, teraz zamawia ją regularnie. Dodatkowo aż 37 proc. Polaków planuje takiego produktu spróbować”.
- czytamy na łamach „Rzeczpospolita”.

Z badania wynika ponadto, że główne przyczyny chęci skorzystania z cateringu dietetycznego to zdrowsze odżywianie, odchudzanie oraz brak czasu na gotowanie.

„Jako największą zaletę diety pudełkowej wśród osób korzystających i niekorzystających z tej usługi wskazuje się oszczędność czasu związaną z zakupami i przygotowaniem posiłków”.
– dodaje gazeta.

Boom na cateringi to element zmian zwyczajów żywieniowych i gastronomicznych, co potwierdza również badanie Food Trendy serwisu Pyszne.pl, lidera rynku zamówień online z ponad 3 mln użytkowników i 13 tys. współpracujących restauracji.

„Z ostatniej edycji wynika, że najszybciej zyskują obecnie na popularności kuchnie takie, jak grecka, amerykańska czy tajska. Liderem, jeśli chodzi o dania, jest oczywiście nadal pizza, choć branżowi eksperci podkreślają, iż nawet w tym przypadku na przestrzeni ostatnich lat dokonał się ogromny przełom”.
- czytamy na łamach „Rzeczpospolitej”.

Dziesięć lat temu nikt nie słyszał o pizzy neapolitańskiej, restauracje nie sprowadzały mąki z Włoch, a hamburgery kojarzyły się z tanim daniem fast food, a co dopiero mówić o ich na przykład roślinnej wersji.
- mówi dziennikowi Grzegorz Łapanowski, znany kucharz.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

MaŁu