- Bezpieczeństwo żywnościowe w dobie kryzysu bezpieczeństwa - potencjał państw regionu Trójmorza w stabilizacji sytuacji żywnościowej w Europie i na świecie oraz przeciwdziałaniu spekulacji cenami produktów rolnych - to temat kolejnej debaty w ramach tegorocznego Forum Nagrody Prometejskiej. Podczas niej prelegenci poruszyli podstawowe kwestie związane z bezpieczeństwem żywnościowym.
Udział w debacie wzięli: wiceminister resortu rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Ciecióra, prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki oraz poseł Teresa Pamuła.
Czym w ogóle jest bezpieczeństwo żywnościowe? Jak ocenił minister Ciecióra chodzi przede wszystkim o to, aby żywność była produkowana przez Polaków, polskich rolników, żeby była wysokiej jakości oraz żeby marża za tę żywność zapewniała godziwe życie, rozwój, inwestycje.
- To jest dzisiaj klucz dla naszej przyszłości: byśmy mogli produkować żywność w Polsce, żeby była konkurencyjna i żebyśmy stworzyli markę polskiej żywności, bo - choć zachwycamy się naszym chlebem, kiełbasą, potrawami i jesteśmy z nich dumni - brakuje promocji poza granicami kraju - mówił.
Z punktu widzenia praktyka, wskazał Jacek Zarzecki, bezpieczeństwo żywnościowe to rolnik - żeby miał kto tę żywność produkować. - Powstrzymanie zmniejszającej się ilości gospodarstw rolnych - to dopiero zagwarantuje, że w sklepach będzie żywność - stwierdził. Jak podkreślił, bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest zagrożone. - Jesteśmy jednym z największych eksporterów żywności w Europie, mamy nadwyżkę eksportu nad importem ponad 12 mld euro i ta nadwyżka rośnie - dodał.
Podczas debaty prowadzonej przez Jacka Liziniewicza poruszone zostały kwestie potencjału państw regionu Trójmorza w stabilizacji sytuacji żywnościowej w Europie i na świecie oraz przeciwdziałaniu spekulacji cenami produktów rolnych.