Z OSTATNIEJ CHWILI

Rada Polityki Pieniężnej postanowiła utrzymać stopy procentowe NBP na niezmienionym poziomie. Główna stopa procentowa, referencyjna, wynosi nadal 6,75 proc. w skali rocznej • • •

Wielkanoc na spokojnie i bez pospiechu. Czyli jak przygotować lżejsze święta 

Mazurki, babki, jajka i kolorowe pisanki to symbol nadchodzących dni. Choć Wielkanoc w tradycyjnym polskim wydaniu wymaga dużo przygotowań i jest kaloryczna można wyczarować menu w nieco zdrowszej wersji oraz zmienić ten czas w przyjemne dni, bez niepotrzebnego zmęczenia, godzin spędzonych w sklepowych kolejkach oraz kuchni. Święta wielkanocne są przełomowym momentem każdej wiosny – to zwiastun słonecznej pogody, mieniących się na drzewach puchatych bazi i wybuchającej soczystą zielenią przyrody.

Zdjęcie autorstwa Alizee Marchand z Pexels

Zaplanuj i podziel zakupy na dwie części

Podczas przygotowywania świątecznych potraw łatwo jest o kulinarne zapomnienie i w przypływie energii popełnić o dwie sałatki i partię babeczek za dużo. By tego uniknąć najlepiej spisać planowane potrawy oraz zrobić niezbędną listę zakupów potrzebnych tylko do ich przygotowania. 

To chyba najbardziej czasochłonna kwestia. Listę zakupów najlepiej podzielić na dwie kartki. Na pierwszej powinny znaleźć się rzeczy suche i takie, z których już teraz możesz coś wykonać. Produkty, które możesz z powodzeniem przechowywać przez kilka dni. Dzięki temu możesz przygotować już część potraw i na przykład je zamrozić. 

Druga lista zakupów to produkty, które najlepiej smakują, gdy są świeże oraz dłużej poleżą w domu. 
Jarzyny, owoce, nabiał mięso czy kwiaty cięte najlepiej kupić na ostatnią chwilę. Dłużej zachowają świeżość. 

Naturalne ozdoby Wielkanocy

Po długiej mroźnej zimie i tej, która w ostatniej chwili nas zaskoczyła jesteśmy spragnieni żywych kolorów, zieleni i budzącej się do życia przyrody. 

W wielkanocnych dekoracjach postaw na świeże cięte kwiaty – żonkile, tulipany, oczywiście w towarzystwie bazi czy drzewnych gałązek będą wyglądały cudnie i pachniały obłędnie oraz nadadzą wiosennego klimatu w domu. 

Możesz także zasiać rzeżuchę, która wyjątkowo uroczo wygląda ulokowana w skorupkach jaj czy małych doniczkach. 
Rzeżucha to doskonały dodatek do kanapek, jajek, past czy sałatek. Idealnie sprawdzi się również jako dekoracja ciepłych dań, np. świątecznej pieczeni.

Domowa uprawa rzeżuchy jest bardzo prosta. Wystarczy wysiać ziarenka w naczyniu wypełnionym watą, ligniną lub ziemią. Nasionka codziennie zwilżamy wodą. Rzeżucha lubi ciepłe miejsca. Można zatem postawić ją na dobrze nasłonecznionym parapecie. Pierwsze kiełki pojawiają się zwykle już na drugi dzień od posiania. 

To wszystko to naturalne ozdoby, które będą cieszyły oko dłużej niż tylko w wielkanocny weekend.

Malowanie pisanek

W przypływie twórczych chęci, możesz także zabarwić jajka i stworzyć tradycyjne pisanki. Takie pisanki możesz spokojnie zrobić w przedświątecznym tygodniu, wymagają niedużej pracy, przetrwają święta i będą pięknie wyglądać przez kolejne dni.

Cebula - łuski cebuli zabarwiają jajka na złoto-brązowy kolor. Jajka wkładamy do zimnej wody z cebulą i gotujemy. Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utrwala uzyskany kolor. Możemy wykorzystać także czerwoną cebulę.

Kurkuma, carry - przyprawy te zabarwią jajka na złoty kolor. Na litr wody wsypujemy 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego. Wcześniej ugotowane jajka wkładamy do wywaru i pozostawiamy tak na około 3 godziny (a nawet dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardzo intensywny kolor). 

Buraki - zabarwią jajka na różowo-fioletowy kolor. 2 buraki kroimy w plastry i zalewamy litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego i 2 łyżek soli. Do wywaru wkładamy surowe jajka i gotujemy. Jajka po ugotowaniu mogą poleżeć jeszcze w wywarze.

Szpinak - zabarwi jajka na zielono. Ze świeżego, posiekanego szpinaku gotujemy wywar i dodajemy też 2 łyżki octu. Później wkładamy do niego ugotowane już jajka (leżakują w wywarze aż nabiorą odpowiedniego koloru). Na zielono zabarwi także młoda trawa, pietruszka oraz pokrzywa. 

Czerwona kapusta- zabarwi jaja na kolor niebieski lub fioletowy. 1 małą główkę kapusty kroimy i zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Wywar odcedzamy, dodajemy 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli, wkładamy do niego ugotowane jajka – w zależności od tego, jak długo będą „leżakować”, to kolor będzie bardziej intensywny. Na fioletowo zabarwia także wywar z jagód i borówek.

Marchew i dynia - zabarwiają jajka ma pomarańczowo. Aby uzyskać tę barw, jajka należy ugotować w wywarze z któregoś z tych warzyw z dodatkiem łyżki octu. Ścieramy je na tarce, gotujemy razem z jajkami.

Zabarwione i osuszone jajka można natrzeć odrobiną oliwy z oliwek, będą pięknie błyszczały.

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#wielkanocny weekend #Wielkanoc #stół Wielkanocny #jajka wielkanocne

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo