Mandarynki - dlaczego warto po nie sięgać?

Mandarynka to słodki owoc uwielbiany zarówno przez dzieci i dorosłych. Ich niepowtarzalny aromat często kojarzy się wielu osobom z okresem świąt Bożego Narodzenia. Jako owoc cytrusowy zawiera wiele witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do naszej diety nie tylko od święta, ale także na co dzień. Mandarynki dzięki wielu cennym składnikom odżywczym, wpływają bardzo dobrze na funkcjonowanie naszego organizmu. Mandarynka to połączenie tego, co smaczne i niezwykle aromatyczne z tym, co pożyteczne, a więc właściwościami prozdrowotnymi.

zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/@Couleur

Mandarynka - odmiany

Mandarynka to egzotyczny owoc cytrusowy, który uprawiany jest w krajach o ciepłym klimacie, m.in. w basenie Morza Śródziemnego, w Brazylii oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, m.in. tangerynki, klementynki, tangela, satsuma.

Czym charakteryzują się odmiany mandarynek? Przede wszystkim różnią się od siebie rozmiarem - można spotkać się zarówno z dużymi okazami, jak i małymi, przypominającymi orzech.Tangerynki mają skórkę w kolorze czerwonawym. Klementynka to skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy oraz mandarynki. Charakteryzują się lekko kwaskowatym miąższem, bardzo łatwo ściąga się z nich skórkę i mają niewiele pestek. Klementynki dostępne są w wielu sklepach spożywczych, jednak zazwyczaj są droższe niż zwykłe mandarynki.

Odmiana tangela to efekt skrzyżowania mandarynki z grapefruitem. Jej smak jest ostry oraz orzeźwiający, a skóra luźna. Mandarynka tangela ma specyficzny wygląd i różni się od innych odmian. Ta odmiana jest okrągła, gdzie na szczycie jest charakterystyczne zwężenie. Wybierając mandarynkę tej odmiany warto zwrócić uwagę czy skórka jest równo ubarwiona, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że wybieramy najlepszy jakościowo okaz. 

Mandarynka satsuma to odmiana, która charakteryzuje się bardzo małą ilością pestek. Jej skórka jest cienka, ma barwę jaskrawoczerwoną z zielonymi plamkami. Wybierając tą odmianę mandarynki warto zwrócić uwagę aby była dojrzała i miała równomierne zabawienie. Mandarynka satsuma niedojrzała będzie albowiem bardzo trudna do obrania.

Mandarynka – składniki odżywcze

Mandarynki uznawane są za smaczne, niskokaloryczne i słodkie owoce o intensywnym zapachu. Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i pierwiastków warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Mandarynka to idealna przekąska dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Owoc ten jest bardzo słodki, ale mimo to nie tuczy, ponieważ w 85 proc. składa się z wody. Ile kalorii ma mandarynka? 100 g tego owocu dostarcza 53 kcal. Dlatego też mandarynki są polecane osobom z nadmierną masą ciała.

Mandarynka ma wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim bogate źródło witaminy C. Witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga pracę układu krwionośnego. Dwie mandarynki dostarczają ponad 26 mg kwasu askorbinowego.

Te pyszne owoce zawierają witaminy z grupy B ( witamina B1, B2, B3 i B6) i witaminę E, A oraz są źródłem minerałów takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fosfor, a także białko, węglowodany i błonnik. 

Właściwości mandarynki są od niedawna doceniane także w obszarze kosmetyki. W produktach do codziennej pielęgnacji skóry chętnie wykorzystuje się właściwości zmiękczające oraz antyseptyczne tych owoców. Są także doskonałym wsparciem w walce z procesami starzenia się skóry.

Mandarynka – właściwości

Mandarynki mają właściwości przeciwnowotworowe – jak potwierdzają badania naukowe, cytrusy mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów, jak np. raka piersi, przełyku, pęcherza moczowego, trzustki i żołądka. 
Mandarynki pomagają chronić przed chorobami układu krążenia - spożywanie wysokich ilości witaminy C może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Mandarynki mogą zapobiegać demencji - osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe mają mniejsze ryzyko wystąpienia demencji
Mandarynki mogą wspomagać odporność – dzięki wysokim ilościom witaminy C, która bierze udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Mandarynki a cukrzyca - mandarynki mają średnią ilością węglowodanów i niską wartością energetyczną. Indeks glikemiczny mandarynek jest niski i wynosi 30, dlatego też polecane są dla osób z cukrzycą.
Mandarynki w ciąży – podobnie jak inne owoce cytrusowe mogą być przyczyną alergii, dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania ich dużych ilości. 

Mandarynka – zastosowanie w kosmetyce

Mandarynka to owoc, który znalazł swoje zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, ale także kosmetycznej. Ze skórki otrzymuje się olejek mandarynkowy doskonale nawilżający skórę. Olejek ten zawiera w swoim składzie wiele składników, w tym limonen, czyli związek chemiczny, zapewniający niepowtarzalny aromat. 

Olejek mandarynkowy słynie z przyjemnego, słodkiego zapachu i pomarańczowej barwy. Dlatego też dzięki tym cechom znalazł swoje zastosowanie w aromaterapii. Masaż z tym olejkiem zapewnia gładkość skóry oraz poprawę samopoczucia. Ponadto sprawia, że nawilżone nasze ciało staje się elastyczne oraz świeże.

Co więcej, olejek mandarynkowy znajduje się w składzie kosmetyków o działaniu przeciwcellulitowym, albowiem redukuje widoczność cellulitu. 

 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo