Podziel się swoim 1,5% podatku na wsparcie mediów Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy za solidarność! Dowiedz się więcej »

Uczulenie i nadwrażliwość na gluten. Sprawdź, czy masz nietolerancję?

W ostatnim czasie stało się modne wykluczenie glutenu z diety. Jednak dla wielu osób dieta bezglutenowa jest koniecznością, a nie chwilowym trendem. To właśnie gluten jest odpowiedzialny za wiele chorób naszego organizmu. Jakie choroby i schorzenia powoduje gluten? Odpowiedź w naszym tekście.

Uczulenie i nadwrażliwość na gluten. Sprawdź, czy masz nietolerancję?
Zdjęcie autorstwa reneereneee z Pexels

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszanką białek roślinnych występujących w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. W skład wchodzi glutenin i prolamin: gliadyny w pszenicy, sekaliny w życie, hordeiny w jęczmieniu, a aweniny w owsie.

Gluten powstaje z glutenin i prolamin w czasie wyrabiania ciasta, czyli mąki zmieszanej z wodą. Jeszcze kilka lat temu gluten można było spotkać wyłącznie w zbożach i jego przetworach. Niestety obecnie jest dodawany do bardzo dużej ilości produktów spożywczych np. do wędliny, przyprawy czy do żywności przetworzonej. 

W obecnych czasach zboża są modyfikowane genetycznie, aby zwiększyć w nich zawartość glutenu, co powoduje spożywanie tego białka w większej ilości niż miało to miejsce na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci.

Nadwrażliwość na gluten

Gluten jest jedną z najczęstszych przyczyn alergii pokarmowych i związanych z nimi problemów. Najbardziej powszechne jest uczulenie na gliadynę, która jest obecna w pszenicy.

Istnieje również możliwość wystąpienia nadwrażliwości na gluten, jednak trzeba rozgraniczyć związane z tym dolegliwości od celiakii i innych alergii na gluten. To co innego. 

Nadwrażliwość to nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu na białko glutenowe

Objawy pojawiające się przy nadwrażliwości na gluten:

  • wzdęcia,
  • biegunki, wzdęcia i zaparcia
  • bóle brzucha i głowy
  • uczucie splątania (mgła mózgowa)
  • huśtawki nastrojów,
  • chroniczne zmęczenie,
  • bóle głowy, stawów i mięśni
  • egzema
  • anemia
  • pieczenie w przełyku
  • nudności i wymioty
  • zapalenie języka
  • piecznie w przełyku
  • uczucie przelewania w jelitach

Objawy mogą wystąpić kilka godzin, a nawet kilka dni po spożyciu glutenu. Jest to późna reakcja organizmu i przeciwciał IgG. Alergia na gluten pojawia się IgE. Niestety, ale nadwrażliwość na gluten jest często mylona z zespołem jelita drażliwego lub z innymi zaburzeniami ze strony jelit. Aby leczyć nadwrażliwość na gluten należy całkowicie wykluczyć gluten ze swojej diety. Jednak nie trzeba pozbywać się glutenu na całe życie można go wykluczyć czasowo

Wpływ glutenu na celiakię

Celiakia inaczej nazywana chorobą trzewną jest uwarunkowana genetycznie jako nadwrażliwość na gluten. Choroba ta prowadzi do problemów zdrowotnych w całym organizmie. Jest to choroba autoimmunologiczna, gdzie upośledzeniu ulegają kosmki jelitowe i dochodzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Choroba dotyka zarówno dorosłych jak i dzieci. 

Do objawów celiakii u dzieci należą:

  • biegunka i zaparcia
  • niski wzrost i niska masa ciała
  • powiększony obwód brzucha
  • niedokrwistość

Objawy u dorosłych:

  • problemy gastryczne
  • bóle brzucha
  • zapalenie jamy ustnej
  • niedokrwistość
  • zaburzenia emocjonalne

Podstawową i najważniejszą formą leczenia celiakii jest ścisła dieta eliminująca całkowicie gluten z jadłospisu. 

Choroba Duhringa a gluten

Chorba Duhringa to nic innego jak nietolerancja glutenu. Do głównych objawów zaliczane są wykwity skórne oraz świąd skóry, natomiast w mniejszym stopniu zaburzenia jelitowe. Przy rozpoznaniu choroby stawia się diagnozę immunologiczne zaburzenia w skórze. Leczenie odbywa się przez eliminację glutenu i sulfonów.

Gdzie znajdziemy gluten?

Teoretycznie gluten powinien znajdować się wyłącznie w produktach glutenowych, jednak w praktyce jest inaczej. W rzeczywistości gluten jest dodawany do dużej ilości produktów. Im bardziej żywność jest przetworzona tym większe prawdopodobieństwo, że znajduje się tam gluten. 

Żeby mieć pewność, że zjadamy produkty bezglutenowe należy szukać symbolu przekreślonego kłosa.

 



Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

 

#gluten #nadwrażliwość na gluten #alergia na gluten

prenumerata.swsmedia.pl

Telewizja Republika

sklep.gazetapolska.pl

Wspieraj Fundację Niezależne Media

Chcesz skomentować tekst? Udostępnij treść i skomentuj w mediach społecznościowych.
Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo