Kawa zbożowa zawitała do Polski z Prus pod koniec XVIII wieku. Jednak od tego czasu, w kwestii produkcji tego napoju niewiele się zmieniło. Podobnie jak kiedyś wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy (także pszenicy orkisz z rolnictwa ekologicznego) lub jęczmienia, a niekiedy także z korzenia mniszka, buraka cukrowego lub cykorii. W niektórych regionach substytuty kawy przygotowuje się z nasion kozieradki lub łubinu. Mniej popularnymi dodatkami są figi albo żołędzie. Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku we Włocławku. Produkowano w niej kawy z prażonego zboża z dodatkiem cykorii. Roślinę tę najpierw sprowadzano z Holandii, niedługo potem rozpoczęto jednak własną uprawę na obrzeżach Włocławka. Początkowo kawa zbożowa była pita jedynie w Wielkopolsce i na Śląsku przez najuboższe warstwy społeczne. Z czasem, zwłaszcza w czasie obu wojen światowych, trafiła na wszystkie stoły.

Zarówno tradycyjna kawa, jak i kawa zbożowa mają pewne właściwości prozdrowotne, ale z tą różnicą, że brak kofeiny w kawie zbożowej pozwala ją pić niezależnie od wieku i od stanu zdrowia.

Kawa zbożowa jest parzona z prażonych zbóż, takich jak: jęczmień, żyto, orkisz lub pszenica. Smak kawy urozmaicany jest różnymi dodatkami np. cykorii, buraka cukrowego lub przypraw korzennych. Może być prażona z różnych mieszanek zbóż, ma również swoją paletę smaków i aromatów. Dodatkowo można ją też dosładzać lub podawać z mlekiem czy śmietanką. Jest smaczna zarówno na ciepło w zimowe wieczory, jak i jako kawa mrożona.

Naturalna kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, konserwantów ani barwników. Można ją podawać dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na nadciśnienie i z chorobami układu pokarmowego, które kawy kofeinowej pić nie powinny.

Kawa zbożowa jest napojem niskokalorycznym, źródłem błonnika pokarmowego, wspomaga perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie głodu. Znajdują się w niej cenne składniki odżywcze, jak fosfor, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B. Dzięki zawartości polifenoli, wykazuje ona działanie antyoksydacyjne. Do innych jej właściwości należą: wspomaganie układu nerwowego, łagodzenie podrażnień śluzówki układu pokarmowego, wspomaganie wydzielania żółci oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dodatkowo kawy zbożowe z dodatkiem cykorii, dzięki zawartości inuliny, mają działanie probiotyczne.

Kawa posiada wysoki indeks glikemiczny. Picie jej w nadmiernej ilości nie jest zalecana osobą cierpiących na cukrzycę. Zawiera gluten, przez co nie mogą jej pić osoby mające nietolerancję oraz cierpiące na celiakię. Alternatywą w tym przypadku może być kawa zbożowa bezglutenowa (tzw. kawa żołędziówka).
Kawa zbożowa jest produktem naturalnym najlepiej więc sięgać po kawę, która nie zawiera chemicznych aromatów.