Alkohol w proszku nie będzie dostępny w Polsce. Wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas zapowiada, że resort uczyni wszystko, aby tzw. palcohol nie trafił legalnie na rynek polski. Krzysztof Brzózka, dyrektor Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, nie ma wątpliwości, że produkt ten byłby najbardziej niebezpieczny dla młodych ludzi, gdyż mógłby być spożywany praktycznie poza kontrolą.
Alkohol w proszku jest dostępny od ubiegłego roku w USA oraz kilku innych krajach. Jego formułę opracował jeden z amerykańskich badaczy. Produkt nazwał palcohol. Jest on dostępny w kilku wariantach – najbardziej popularnym z nich są drinki.
Proszek wystarczy rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i napój alkoholowy jest już gotowy. Jego smak ma w niczym nie odbiegać od tradycyjnych drinków.
Wiceminister Jarosław Pinkas jest przekonany, że wprowadzenie alkoholu w proszku z pewnością pogłębiłoby problemy związane ze spożyciem alkoholu w Polsce.
Krzysztof Brzózka, dyrektor Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, zwraca uwagę, że produkt ten ułatwiłby – jeszcze bardziej – dostęp do napojów alkoholowych. (Jego zdaniem ich dostępność jest zbyt duża).
– Napój alkoholowy można by sporządzić wszędzie, w domu, na wycieczce czy imprezie masowej – podkreśla.
Poza tym palcohol utrudniałby kontrolę rodziców i opiekunów nad dziećmi. Znacznie trudniej zauważyć niewielką torebkę z proszkiem niż butelkę czy puszkę. Brzózka wskazuje na inne niebezpieczeństwo.
– Rozpuszczając sproszkowany alkohol w małej ilości wody, można uzyskać bardzo wysokie stężenie – mówi.
Wypicie takiego roztworu grozi śmiercią. Z proszku nie trzeba robić napoju. Można go spożywać w dowolnych wariacjach. Internet pełen jest porad – od propozycji dosypywania proszku do różnych potraw po wciąganie go nosem.
Żeby skutecznie postawić granicę palcoholowi, należałoby – zdaniem szefa PARPY – wpisać zakaz sprzedaży produktu do ustawy o wychowaniu w trzeźwości. Rzecznik Prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar zwraca uwagę, że legalne wprowadzenie sproszkowanego alkoholu na rynek polski nie jest łatwe. Wyjaśnia, że jako produkt z kategorii nowej żywności musiałby zostać pozytywnie zaopiniowany przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności.
– A jest to proces długotrwały – mówi Bondar.
Jak na razie barierę w popularyzacji palcoholu stanowi także jego wysoka cena.
Źródło: Gazeta Polska Codziennie
#wódka w proszku #palcohol #wódka #alkohol
Chcesz skomentować tekst? Udostępnij treść i skomentuj w mediach społecznościowych.
Wojciech Kamiński