Koszulka "Nie Bać Tuska" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Minister Zdrowia o „Dobrym posiłku”: Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest ważna dla procesu zdrowienia

Minister zdrowia Katarzyna Sójka poinformowała, że jej resort zwiększył nakłady na ochronę zdrowia, wdrożył nowoczesne rozwiązania cyfrowe, ułatwili dostępność świadczeń. - Kolejnym zadaniem jest poprawa jakości szpitalnych posiłków, które są ważne dla procesu zdrowienia pacjentów - dodała.

Katarzyna Sójka
Katarzyna Sójka
twitter.com/MZ_GOV_PL/screen

PiS opublikowało rano w mediach społecznościowych drugi punkt swojego programu na kolejną kadencję. To program "Dobry posiłek” dla pacjentów szpitali. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.

"Rząd PiS zwiększa sukcesywnie nakłady na ochronę zdrowia. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe. Ułatwiamy dostępność do opieki zdrowotnej”

– wyliczała szefowa MZ na konferencji prasowej w Garwolinie.

Dodała, że poprawa jakości posiłków w szpitalach jest bardzo ważna dla pacjentów i procesu ich zdrowienia. "Dlatego rząd Prawa i Sprawiedliwości proponuje program +Dobry posiłek+, który ma zabezpieczyć jakość posiłków” – wskazała.

Oczekiwania pacjentów

Szefowa MZ przyznała, że "posiłki szpitalne nie zawsze spełniają oczekiwania pacjentów, nie zawsze są smaczne”.

W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne.

Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS „Stan sanitarny kraju w 2022 r.”, do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki.

Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.

 



Źródło: niezalezna.pl, pap

 

#PiS #program #dobry posiłek #Katarzyna Sójka

mg