Minister zdrowia Katarzyna Sójka poinformowała, że jej resort zwiększył nakłady na ochronę zdrowia, wdrożył nowoczesne rozwiązania cyfrowe, ułatwili dostępność świadczeń. - Kolejnym zadaniem jest poprawa jakości szpitalnych posiłków, które są ważne dla procesu zdrowienia pacjentów - dodała.
PiS opublikowało rano w mediach społecznościowych drugi punkt swojego programu na kolejną kadencję. To program "Dobry posiłek” dla pacjentów szpitali. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.
"Rząd PiS zwiększa sukcesywnie nakłady na ochronę zdrowia. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe. Ułatwiamy dostępność do opieki zdrowotnej”
Dodała, że poprawa jakości posiłków w szpitalach jest bardzo ważna dla pacjentów i procesu ich zdrowienia. "Dlatego rząd Prawa i Sprawiedliwości proponuje program +Dobry posiłek+, który ma zabezpieczyć jakość posiłków” – wskazała.
Szefowa MZ przyznała, że "posiłki szpitalne nie zawsze spełniają oczekiwania pacjentów, nie zawsze są smaczne”.
W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne.
Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS „Stan sanitarny kraju w 2022 r.”, do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki.
Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.