Spożywanie malin w połączeniu z suplementami prebiotycznymi może wzmocnić korzystne działanie tych owoców na wątrobę. Badanie przeprowadzone przez dr. Bartosza Fotschkiego z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wykazało, że probiotyki, które stymulują bakterie jelitowe, zwiększają efektywność rozkładu polifenoli występujących w malinach na bardziej prozdrowotne związki. W efekcie korzystnie wpływają one na metabolizm tłuszczów w wątrobie.
Maliny to popularne owoce, cieszące się uznaniem nie tylko ze względu na swój słodki, soczysty smak, ale również ze względu na znane właściwości prozdrowotne. Są bogatym źródłem bioaktywnych związków, takich jak cyjanidyn, antocyjany, elagotaniny i kwas fenolowy, które mają duży potencjał prozdrowotny. Przeciwutleniacze zawarte w malinach pomagają chronić organizm przed rozwojem wielu chorób dietozależnych.
Oprócz silnych właściwości przeciwutleniających, związki polifenolowe występujące w malinach wykazują również inne korzystne działania biologiczne, w tym regulujące stan zapalny, metabolizm lipidów, syntezę kwasów żółciowych w wątrobie oraz aktywność mikrobioty w przewodzie pokarmowym
– wyjaśnia dr Fotschki z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie..
Naukowciec na co dzień zajmuje się badaniem właściwości prozdrowotnych związków biologicznie aktywnych w kierunku profilaktyki oraz łagodzenia zaburzeń metabolicznych indukowanych dietą (np. otyłość, niealkoholowe stłuszczenie wątroby)
Aby wzmocnić prozdrowotne działanie malin, dr Fotschki połączył preparat polifenolowy z malin z fruktooligosacharydami, które działają jako probiotyki, wspierając rozwój bakterii probiotycznych niezbędnych dla zdrowego funkcjonowania jelit. Badania potwierdziły, że mieszanka ta zwiększa efektywność metabolizowania polifenoli w przewodzie pokarmowym na bardziej prozdrowotne związki. Mechanizm działania tej mieszanki polega na zwiększeniu liczby bakterii zdolnych do metabolizmu polifenoli, co skutkuje większym stężeniem korzystnych metabolitów docierających do wątroby. Te związki regulują mechanizmy związane z metabolizmem lipidów, stresem oksydacyjnym oraz stanem zapalnym, co korzystnie wpływa na zdrowie wątroby.
Oczywiście, dalsze badania na ludziach są niezbędne, jednak już teraz można wyobrazić sobie, że połączenie polifenoli z fruktooligosacharydami może stanowić wartościowy dodatek do diety wspierający profilaktykę zdrowotną. Potencjalnie prozdrowotne produkty mogą być wzbogacone o tę mieszankę, aby zapewnić korzyści zdrowotne dla konsumentów.
Niezbędne są jeszcze dalsze badania na ludziach, jednak połączenie polifenoli występujących w różnych produktach (np. soku, musie, liofilizacie) z fruktooligosacharydami może być cennym dodatkiem diety wspierającym profilaktykę zdrowotną i mógłby już teraz pojawić się w wielu produktach o potencjale prozdrowotnym.
– podsumowuje dr Fotschki.
Badanie to zostało zrealizowane w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki. Wyniki badań opublikowano na łamach Food Research International.