Sprawdź gdzie kupisz Gazetę Polską oraz Gazetę Polską Codziennie Lista miejsc »

To oni zjadają połowę całej wołowiny w USA! Zaskakujące kulinarne upodobania

Zaledwie 12 procent populacji Stanów Zjednoczonych odpowiada za praktycznie połowę ogólnej krajowej konsumpcji wołowiny. Z danych opublikowanych w czasopiśmie „Nutrients” wynika, że ta grupa amerykanów znacznie przekracza wszelkie obecne zalecenia żywieniowe.

To oni zjadają połowę całej wołowiny w USA! Zaskakujące kulinarne upodobania
Malidate Van/pexels
  • Badanie przeprowadzone przez naukowców z Tulane University wykazało, że zaledwie 12 proc. Amerykanów odpowiada za spożycie połowy całej krajowej wołowiny.
  • Większość osób spożywających duże ilości wołowiny to mężczyźni w wieku 50-65 lat.
  • Średnie spożycie wołowiny przez Amerykanów wynosi 113 gramów dziennie, co jest ponad dwukrotnie wyższe niż rekomendowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Z danych, do których dotarli naukowcy z Tulane University wynika, że grupa 12 procent obywateli USA zjadających największe ilości wołowiny przeważnie składa się z mężczyzn w wieku od 50 do 65 lat. Codziennie spożywają oni niewspółmiernie duże ilości wołowiny w stosunku do pozostałej populacji. To znacznie przekracza obecne zalecenia żywieniowe, które sugerują, że osoby o dziennej kalorycznej potrzebie wynoszącej 2200 kalorii, nie powinny przekraczać dziennego limitu 113 gramów wyznaczonego łącznie na spożycie: czerwonego mięsa, drobiu i jaj.

Kto je najwięcej wołowiny?

Raport stworzony przez zespół profesora Diego Rose'a opierał się na danych z National Health and Nutrition Examination Survey, przeprowadzonego przez CDC, gdzie przez 24 godziny monitorowano spożycie posiłków ponad 10 000 dorosłych Amerykanów.

Zdecydowaliśmy się skupić na badaniu spożycia wołowiny ze względu na jej negatywny wpływ na środowisko i fakt, że zawiera ona dużą ilość tłuszczów nasyconych, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

– tłumaczy Profesor Rose..

Dodaje, że zarówno on, jak i jego współpracownicy, byli zdziwieni, że tak niewielka część społeczeństwa jest odpowiedzialna za tak duże spożycie wołowiny. Profesor sugeruje, że jest to z jednej strony pozytywny sygnał, ponieważ skierowanie odpowiednich informacji do tych 12 procent może przynieść znaczne efekty. Z drugiej strony, jest to także grupa, która może być bardziej oporna na zmiany.

Badanie pokazało również, że osoby, które nie należały do omawianych 12 procent społeczeństwa, znacznie częściej przestrzegały zaleceń żywieniowych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

To może sugerować, że przestrzeganie tych zaleceń jest efektywnym narzędziem do zmiany nawyków żywieniowych lub, odwrotnie, że osoby świadome zdrowego żywienia częściej sięgają po takie zalecenia.

– wyjaśnia dr Amelia Willits-Smith z University of North Carolina w Chapel Hill.

Najpopularniejsze dania z wołowiny

Z raportu wynika także, że prawie 1/3 spożywanej wołowiny pochodzi z kawałków mięsa, takich jak steki i mostki. 



TOP 5 najpopularniejsze dania z wołowiny to:

  • burgery,
  • burrito, 
  • tacos, 
  • klopsy,
  • spaghetti z mięsnym sosem. 

Według naukowców, są to dania, które można stosunkowo łatwo dostosować, aby opierały się na zdrowszych źródłach białka, nie tracąc przy tym walorów smakowych. 

Jeśli zamawiamy burrito, równie dobrze możemy wybrać kurczaka zamiast wołowiny.

– przekonuje dr Willits-Smith.

Wołowina pójdzie w odstawkę?

Jak wynika z badania, najmniej wołowiny spożywają osoby poniżej 29. roku życia i powyżej 66. roku życia. Naukowcy sugerują, że w przypadku tej pierwszej grupy może to wynikać z większej świadomości i zainteresowania młodego pokolenia kwestiami związanymi z ochroną środowiska. Mamy nadzieję, że młodsze pokolenia, które odziedziczą tę planetę, będą bardziej zaangażowane w kwestie żywienia, wpływu na środowisko i działań mających na celu poprawę sytuacji.

– Sugeruje profesor Rose.

Podsumowanie:

Badanie naukowców z Tulane University wykazało, że w Stanach Zjednoczonych tylko 12 proc. społeczeństwa jest odpowiedzialnych za spożycie połowy całej krajowej wołowiny. Najczęściej są to mężczyźni w wieku 50-65 lat. Średnie spożycie wołowiny przez Amerykanów wynosi 113 gramów dziennie, co jest ponad dwukrotnie wyższe niż rekomendowane przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. 

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP, Nutrients

 

#czerwone mięso #duże spożycie wołowiny.

prenumerata.swsmedia.pl

Telewizja Republika

sklep.gazetapolska.pl

Wspieraj Fundację Niezależne Media

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wideo