Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Rekin jak człowiek? Ten drapieżnik w zaskakujący sposób odczuwa smaki

Rekiny, tak samo jak ludzie, są zdolne do odczuwania gorzkiego smaku – tak wynika z najnowszych badań genetycznych, których rezultaty opublikowano w czasopiśmie naukowym "PNAS". Badania te rzucają światło na zdolność rekina do postrzegania gorzkiego smaku już we wczesnych etapach ich ewolucji. Co interesujące, podobne receptory gorzkiego smaku posiadają również ludzie, pomimo że ostatni wspólny przodek rekinów i ludzi żył 500 milionów lat temu. Odkrycie to zostało dokonane przez niemieckich naukowców z Uniwersytetu w Kolonii i Freising.

Sekretne życie rekinów
Magda Ehlers - pexels.com
  • Rekiny posiadają receptory gorzkiego smaku, które pozwalają im rozpoznawać gorzkie i potencjalnie trujące pokarmy.
  • Receptory te należą do typu 2, który występuje również u ludzi i innych kręgowców kostnoszkieletowych.
  • Odkrycie to sugeruje, że receptory gorzkiego smaku pojawiły się u wczesnych rekinów, jeszcze przed ich rozdziałem się od kręgowców kostnoszkieletowych.
  • Badania te dostarczają nowych informacji na temat ewolucji receptorów gorzkiego smaku.

W trakcie badań zidentyfikowano receptory gorzkiego smaku u 12 różnych gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, do których należą rekiny i płaszczki. Te receptory, zaliczane do tzw. typu 2, są obecne także u ludzi i umożliwiają rozpoznawanie gorzkich i potencjalnie trujących substancji spożywczych. Wcześniej uważano, że tego typu receptory występują jedynie u kręgowców kostnoszkieletowych.

Najnowsze badaia umożliwiają spojrzenie aż 500 milionów lat wstecz, na molekularne i funkcjonalne korzenie całej rodziny receptorów gorzkiego smaku.

– mówi dr Sigrun Korsching z Uniwersytetu w Kolonii.

Tajemniczy genom rekina

Genomy rekinów są stosunkowo duże, co sprawiało, że analiza ich genetyki była trudniejsza niż w przypadku wielu innych zwierząt. Jednak dzięki postępowi w technikach sekwencjonowania, badacze zyskali bardziej zaawansowane narzędzia do badania genów ryb chrzęstnoszkieletowych, w tym także receptorów gorzkiego smaku.

Badanie objęło analizę 94 gorzkich substancji, które są rozpoznawane przez ludzi, a 11 z nich stwierdzono, że aktywuje receptory gorzkiego smaku u rekinów. Co ciekawe, niektóre z tych substancji wywołują również aktywację receptorów gorzkiego smaku u „żywej skamieniałości” latimerii.

Podsumowanie:

Odkrycie to nie tylko rzuciło nowe światło na percepcję smaku u rekinów, ale także poszerza nasze zrozumienie ewolucji receptorów gorzkiego smaku, dostarczając fascynujących informacji o wspólnych korzeniach tej zdolności u różnych gatunków zwierząt.

Ustalenia naukowców sugerują, że zdolność odczuwania gorzkiego smaku jest ważną cechą, która pojawiła się już wczesnych w historii kręgowców.

 



Źródło: Niezalezna.pl, PAP,

 

#ciekawostki o rekinach #rekiny #receptory gorzkiego smaku

prenumerata.swsmedia.pl

Telewizja Republika

sklep.gazetapolska.pl

Wspieraj Fundację Niezależne Media

Chcesz skomentować tekst? Udostępnij treść i skomentuj w mediach społecznościowych.
Moduł komentarzy jest w trakcie przebudowy.
MaŁu
Wczytuję ocenę...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo