Co najczęściej jedzą osoby będące na diecie bezmięsnej? Okazuje się, że wbrew pozorom wybór jest całkiem spory. Z wyników badań przeprowadzonych na zlecenie Glovo wynika, że co drugi wegetarianin wybiera dietę bezmięsną przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Sprawdź, jak zmieniły się w tej kwestii nawyki żywieniowe?
Okazuje się, że dla 70% wegetarian jedzenie ma bezpośredni wpływ na ich nastrój, stanowiąc swego rodzaju kulinarną poprawę humoru. Analiza preferencji pokazuje, że wegetarianie częściej niż osoby jedzące mięso zamawiają dania kuchni azjatyckiej (40% wegetarian kontra 25% pozostali ankietowani) oraz makarony (29% wegetarian kontra 18% reszta badanych).
Warto zauważyć, że najczęściej wymienianą zaletą diety wegetariańskiej jest korzyść zdrowotna, z czym zgadza się 62% respondentów. Jednakże, 42% z nich wskazuje także na smak jako istotny czynnik. Badanie ujawnia, że niemal połowa badanych decyduje się na dietę bezmięsną w celu utraty wagi.
Badanie ukazuje także, że wegetarianie, zamawiając jedzenie z dostawą do domu, częściej wybierają kuchnię azjatycką. 51% z nich zamawia obiady dla rodziny z dostawą raz lub dwa razy w miesiącu, a 26% wskazuje na to jako element integracji rodzinnej.
Warto zauważyć, że choć wegetarianie zazwyczaj stawiają na zdrowe jedzenie, to również oni czasami sięgają po „cheat day”. Okazuje się, że 70% z nich poprawia sobie humor jedząc, a najczęściej zamawianymi potrawami podczas takiego „cheat day” są pizza, (60%), lody (49%) i słodycze (48%). Mimo dążenia do zdrowego stylu życia, wegetarianie przyznają się do słabości, sięgając czasami po chipsy czy inne słone przekąski.
Najczęstszym powodem, dla którego Polacy decydują się na dietę wegetariańską, są względy zdrowotne. Inne powody to: troska o środowisko, chęć schudnięcia lub przekonania religijne lub moralne.
Wegetarianie często zamawiają jedzenie z dostawą do domu. Najchętniej zamawiają makarony (29%) i dania kuchni azjatyckiej (40%).