Stół, który obecnie jest podstawowym wyposażeniem domu, znany jest na świecie od co najmniej VII w. p.n.e. W dawnych czasach tworzono go z płaskiej płyty kamiennej lub drewna i wspierano na trzech nogach lub filarze. Jego pierwotna koncepcja powstała w starożytnym Egipcie, gdzie był używany głównie do spożywania posiłków i gier. Obecnie produkcja stołów zaczęła stanowić sztukę samą w sobie, gdzie coraz większe znaczenie ma niebanalne wzornictwo.
Historia klasycznego stołu jadalnego sięga czasów wczesnych Greków i Rzymian, cywilizacji słynących z zamiłowania do bankietów i choć słowo „stół” pochodzi od łacińskiego słowa „tabula”, najwcześniejsze modele stworzyli starożytni Egipcjanie. Aż do około XVI wieku, kiedy zaczęto zwracać uwagę na meble wyróżniające się stylistycznie, stoły były spotykane znacznie rzadziej niż krzesła czy skrzynie, służące do przechowywania ubrań. W czasach średniowiecznych królowały wielkie prostokątne stoły z desek, przy których najważniejsza osoba zasiadała zazwyczaj w centrum, a goście usadzeni rangą, mieli zwyczaj biesiadować wzdłuż dłuższych boków stołu.
Dekoracyjność stołu zaczęła być ważna około XVI wieku. Stylowe meble stały się wówczas bogato rzeźbione, zawierając toczenia wykonywane na tokarkach nożnych. Do połowy XVII wieku większość stołów była konstruowana przez stolarzy, którzy tworzyli je w sposób podobny jak domy, z kołkami, konstrukcją wpuszczaną oraz masywnymi elementami podtrzymującymi blat. Pod koniec XVII i XVIII wieku stolarze zaczęli wytwarzać bardziej wysublimowane meble, z elementami rzeźbiarskimi, które były fachowo łączone ze sobą dla zwiększenia wytrzymałości za pomocą tzw. „jaskółczego ogona”. Na początku XIX wieku nowe technologie umożliwiły producentom cięcie piłami z napędem wodnym, parowym lub później elektrycznym oraz maszynowe szlifowanie. W XX wieku stół ponownie się zmienił, a do jego budowy zaczęto używać nowych, niekonwencjonalnych materiałów, takich jak laminat, plastik czy płyta wiórowa, dzięki czemu stały się przystępne dla każdego. Pojawiły się również tak popularne dziś stoły rozkładane.
Obecnie producenci stołów z wyższej półki, wychodzą naprzeciw oczekiwaniom wymagających klientów, dbając o każdy detal, począwszy od wyboru drewna i czasu przeznaczonego na jego suszenie. Poświęcają dużo czasu i zaangażowania, zatrudniając uznanych designerów, wnoszących nowatorskie spojrzenie na proces projektowania.
Osoby szukające niebanalnego stołu coraz częściej doskonale zdają sobie sprawę, że drewno jest specyficznym surowcem, który wymaga dużo cierpliwości. Oczywiście można kupić deski w tartaku, ale wtedy nie ma pewności, jak wyglądała ich przeszłość, a to ma zdecydowany wpływ na jakość w późniejszym użytkowaniu mebla. Na polskim rynku istnieją już firmy i manufaktry, którym zależy, by historię drewna poznać od drzewa w lesie, po końcowego klienta.