Wyszukiwanie

Wpisz co najmniej 3 znaki i wciśnij lupę
Reklama
Lifestyle

Warzywa i owoce w różnych kolorach. Co nam dają?

Czy to jaki kolor warzyw wybierasz ma wpływ na Twoje zdrowie? Okazuje się, że tak. Każdy kolor jest odpowiedzialny za coś innego.

ms

Naukowcy dokonali podziału owoców i warzyw na pięć podstawowych kolorów.

Reklama

Zielone - zawierają chlorofil. Warzywa i owoce tego koloru zapewniają odporność, prawidłową pracę serca i układu krwionośnego, za wzrok oraz trawienie. Warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola, jarmuż), brokuły, awokado, brukselka, kiwi, agrest, zielone winogrona.

Czerwone – za ich kolor odpowiadają likopen. Zapobiegają chorobom układu krążenia, nowotworom oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Są to: pomidory, papryka, truskawki, maliny i porzeczki.

Fioletowe – są bogate w antocyjany. Działają dobrze na układ nerwowy, trawienny oraz serce. Należą do nich: borówki, jeżyny, bakłażan, buraki, figi, aronia, ciemne winogrona.

Żółto-pomarańczowe – zawierają dużą ilość beta-karotenu. Warzywa i owoce poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Są to m.in. pomarańcze, cytryny, banany, brzoskwinie, morele, dynia, pomidory, żółta papryka, kukurydza, marchew.

Białe – są zaliczane do naturalnych antybiotyków, dlatego zapewniają odporność, działąją antywirusowo i przeciwzapalnie. Są to m.in. cebula, kalafior, cukinia, pietruszka, kalarepa, liczi, kokos, biała porzeczka, czosnek.

ms

Reklama