Koszulka "Nie Bać Tuska" TYLKO U NAS! Zamów już TERAZ!

Piernik staropolski dla spóźnialskich

Nie zdążyłeś nastawić piernika staropolskiego? Nie martw się, nic straconego! Poniżej przepis na piernik dla spóźnialskich.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne
ksyfffka07, pixabay

Składniki:
•    1 szklanka miodu
•    1/2 szklanki cukru
•    1 szklanka mleka
•    100 g masła
•    4 jajka, białka i żółtka osobno
•    450 g mąki pszennej
•    30 g przyprawy korzennej do piernika
•    1 łyżka sody oczyszczonej

Miód, cukier, mleko, masło, przyprawę korzenną umieścić w garnku. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się poszczególnych składników i otrzymania gładkiej mieszanki. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, i sodę oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Powstanie gęsta mieszanka.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie do ciasta. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Wystudzone pierniki przekroić na pół i przełożyć powidłami ulubionymi. Polać polewą czekoladową.

Smacznego

 



Źródło: niezalezna.pl

 

#piernik staropolski #piernik długodojrzewający #piernik dla spóźnialskich

ms