Nie zdążyłeś nastawić piernika staropolskiego? Nie martw się, nic straconego! Poniżej przepis na piernik dla spóźnialskich.
Składniki:
• 1 szklanka miodu
• 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka mleka
• 100 g masła
• 4 jajka, białka i żółtka osobno
• 450 g mąki pszennej
• 30 g przyprawy korzennej do piernika
• 1 łyżka sody oczyszczonej
Miód, cukier, mleko, masło, przyprawę korzenną umieścić w garnku. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się poszczególnych składników i otrzymania gładkiej mieszanki. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Do wystudzonej mieszanki dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną, i sodę oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Powstanie gęsta mieszanka.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie do ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Wystudzone pierniki przekroić na pół i przełożyć powidłami ulubionymi. Polać polewą czekoladową.
Smacznego