Na łamach portalu niezalezna.pl proponowaliśmy już, aby udając się na zakupy przygotować listę najpotrzebniejszych produktów. Podawaliśmy nawet przykłady najpotrzebniejszych rzeczy w czasie zagrożenia epidemicznego.
Dziś spróbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie: Jak zaoszczędzić pieniądze, które wydaliśmy? Jak zadbać o jedzenie, często kupione w nadmiarze (pod wpływem emocji). Oto kilka trików i pomysłów, jak nie marnować jedzenia, a oszczędzać zarówno swój czas, jak i pieniądze.
-
świeży chleb, bułki
kup więcej pieczywa - możesz je zamrozić. Bułki najlepiej mrozić w całości, chleb - pokrojony w kromki lub porcjowany w kawałki w osobnych siatkach lub pojemnikach. W ten sposób masz zawsze świeże pieczywo w domu i nie musisz wychodzić po nowe zapasy.
-
duża ilość warzyw korzennych
(seler, marchew, pietruszka i inne) pokrój w paski, kostki - tak, jak lubisz. Zrób porcje i zamroź. W ten sposób przygotujesz gotowe składniki do szybkiego przyrządzenia zupy, sosu czy dodatku do obiadu.
-
ziemniaki
zrób kopytka, kluski śląskie i zamroź. Na szybki obiad czy kolację w sam raz.
-
paczkowana cieciorka
po namoczeniu nocnym (najlepiej cała paczka) można również zamrozić lub przyszykować kilka smacznych dań.
-
fasola
najlepiej ugotować dużą ilość i zamrozić. Będzie gotowa na szybkie obiady
-
banany
jeśli się marnują lub są już bardzo dojrzałe nie wyrzucaj, zrób koktajl lub chlebek bananowy - to bardzo smaczne, słodkie ciasto, idealne jako podwieczorek lub nawet kolacja.
-
sos pomidorowy
jeśli dodasz do sosu mięso mielone - masz obiad na kilka dni. Jednego dnia spaghetti z sosem bolognese, drugiego dnia lazania, a jeszcze innego sos z mrożonymi kluskami śląskimi. Sos można również zamrozić i mieć gotowy obiad na chwilę, w której lodówka naprawdę będzie świeciła pustkami.
-
mięso i warzywa z rosołu
jeśli nie zjadasz mięsa, na którym gotowany był wywar lub zupa, możesz wszystko pokroić w kawałeczki i wykorzystać na przykład do przygotowania pożywnej sałatki.
-
resztki z obiadu
jeśli w Twoim domu często zostaje coś z obiadu, zastanów się, czy chcesz zjeść to na kolację lub na drugi dzień. Jeśli odpowiedź brzmi „nie” lepiej zamrozić resztki nadające się jeszcze do spożycia - w innym przypadku najpewniej się zmarnują i trzeba będzie je wyrzucić.
-
jajecznica
do jej przygotowania wykorzystaj resztki z lodówki: wędlina, ser żółty, warzywa. Tak przygotowana jajecznica to pożywne śniadanie, które doda sił na cały dzień.
Jeśli masz za dużo pieczywa w domu i już widzisz, że jest czerstwe zrób grzanki. Pokrój w małe kawałki i podsmaż na patelni lub w piekarniku bez dodatku oleju. Możesz też zrobić grzanki z wędliną i serem lub chleb maczany w jajku upieczony na patelni. Sposobów na wykorzystanie pieczywa jest wiele.
- 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 75 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki pszennej