10 wtop „czystej wody”, czyli rok z nielegalną TVP » Czytaj więcej w GP!

Uwaga! Jedna partia produktu "Papryka słodka mielona" wycofana

Główny Inspektorat Sanitarny w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności poinformował dziś o wycofaniu jednej partii produktu pn. "Papryka słodka mielona", 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com/Devanath/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl

Wycofaniu podlega produkt pn. Papryka słodka mielona, 20 g szczególnie bez obróbki cieplnej, pochodząca z Hiszpanii, o numerze partii: 10 2021/1143.

Producentem jest CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.

Sanepid przekazał w środę, 12 sierpnia, że w wyniku przeprowadzonej kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.

Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

GIS przestrzega, że nie należy spożywać produktu Mielonka Tyrolska, oznaczonego wskazanym numerem partii i terminami przydatności do spożycia.

"Zjedzenie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - zaznacza.

"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - zaleca GIS.

Poinformowano, że Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

#GIS #Salmonella #papryka

mg