Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed jajami, w których próbce wykryto bakterie salmonelli. Chodzi o jedną partię jaj spożywczych z chowu klatkowego podchodzących od producenta z Pawłowa. - Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia - pisze GIS.
Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis wykryto w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Chodzi o jaja z chowu klatkowego kl. wag. M o kodzie identyfikacyjnym umieszczonym na skorupce: 3PL26111314 i terminem przydatności do spożycia 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Producentem jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów. Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).
Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego.Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Nie należy spożywać jaj o numerach partii wskazanych w komunikacie, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia
- ostrzega GIS.