Dlaczego jedzenie sezonowych produktów jest ważne?
Wiele produktów spożywczych podlega zasadzie sezonowości. Łatwo o tym zapomnieć, gdy ma się do nich dostęp niemal non stop. Nadszedł czas, abyśmy na myśl o kolejnej porze roku odczuwali podekscytowanie, z powodu świeżych owoców i warzyw, które będą dla nas dostępne. Z każdym sezonem mamy do dyspozycji zupełnie nową listę składników do wykorzystania. Najbardziej oczywisty jest ten, że produkty sezonowe są zazwyczaj uprawiane bliżej naszego miejsca zamieszkania. To oznacza, że są zbierane w szczytowej fazie świeżości, a ponieważ są sprzedawane w trakcie sezonu - nie psują się podczas transportu.
Jedz najlepszą, najzdrowszą dostępną żywność
Smak wszystkich potraw jest głębszy i bardziej wyrazisty, gdy są przygotowywane z sezonowo dostępnych produktów. Letnie gazpacho ze świeżych, jędrnych i pachnących słońcem pomidorów, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jeśli mieszkasz w ciepłym i słonecznym klimacie, z całorocznym sezonem wegetacyjnym, gratulujemy - jesteś prawdziwym szczęściarzem. Dla reszty z nas przynajmniej część roku oznacza albo kupowanie owoców i warzyw z odległych krajów, albo rezygnację z lokalnie uprawianych produktów. Aby cieszyć się dłużej smakiem sezonowych produktów, część można konserwować, wekować, kisić, zamrażać lub suszyć. Dzięki dobrze zaopatrzonej spiżarni, będziemy mieli do nich dostęp przez cały rok. I kiedy w listopadzie najdzie nas ochota na racuchy jogurtowe z owocami (przepis poniżej), wystarczy, że po maliny czy truskawki sięgniemy do zamrażarki.
Gazpacho
• pomidor 850 g
• papryka 200 g
• ogórek 200 g
• cebula czerwona 50 g
• czosnek 1/2 ząbka
• pieczywo może być czerstwe 60 g
• oliwa 60 ml
• biały ocet winny łyżka
• sól i pieprz do smaku
Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski i solimy płaską łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie miksujemy blenderem ręcznym wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa używane do gazpacho oraz grzanki z pieczywa.
Racuchy jogurtowe z owocami
• 250 g jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 20 g oleju
• 30 g cukru
• 170 g mąki
• 8 g proszku do pieczenia
• Mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody)
Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię i na wierzch układać po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.