Tran - wielu z nas kojarzy się dzieciństwem i - przyznajmy wprost - nie są to najszczęśliwsze wspomnienia. Przed laty masa dzieci przyjmowała tran, w myśl powszechnego przekonania o właściwościach podnoszących odporność. O ile zapach i smak nie był najprzyjemniejszy, o tyle dziś tran ponownie wrócił do łask. Dlaczego warto zażywać tran?
O ile tran uprzykrzał życia wielu, o tyle wzbogacał o masę wartościowych składników odżywczych i rozmaitych mikroelementów.
Co to jest tran? To skoncentrowany olej, pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego oraz z innych ryb z rodziny dorszowatych. Często spotkać się można z innymi olejami, jak na przykład olejem z wątroby rekina, potocznie nazywanym też jako "tran z rekina". To określenie wyłącznie potoczne, bo sama nazwa „tran” zarezerwowana jest dla olejów pozyskiwanych z ryb z rodziny dorszowatych. Prawdziwym skarbem tranu jest jego skład. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6 - mają właściwości przeciwzapalne. Tran w swoim składzie ma również witaminy i minerały, a szczególnie witaminy z grupy A, D i E.
Tran można zakupić najczęściej w dwóch postaciach - w formie płynu, albo w formie kapsułek, w których ów olej jest zamknięty. By mieć pewność pożądanej jakości tranu, warto zwrócić uwagę na formę zapakowania oraz przechowywania. Źle przechowywany tran może ulec utlenieniu, przez co wyjaławia się z najcenniejszych składników.
Mniej problematyczny jest tran w kapsułkach. Samo rozwiązanie przypadnie do gustu wszystkim, którzy za konsystencją, smakiem i zapachem oleju z wątroby dorsza nie przepadają.
Tran dla dzieci. O ile przed laty małoletni musieli mierzyć się z tranem w pierwotnej postaci, o tyle dziś dla dzieci występuje szereg przystępniejszych form. Mowa o tradycyjnych kapsułkach, jak i żelkach oraz smakowych syropach. Specyfiki te mają bardzo przyjemną konsystencję i smak, dzięki czemu wzmocnienie odporności naszych dzieci może być nieco prostszy i przystępniejszy.
Warto przyjmować go przez cały rok. Szczególnie, jeśli często dolegają nam infekcje. Tran skutecznie zapobiegnie licznym przeziębieniom. Tran wspomaga odporność, poprzez forsowanie organizmu do produkcji większej ilości limfocytów. Tran pozytywnie też wpływa na pamięć i koncentrację - wspiera nie tylko mózg dziecka, ale też - w dalekiej perspektywie - ogranicza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Wchodzące w skład tranu witaminy istotnie wspierają proces kształtowania się zdrowych i mocnych kości oraz zębów. Tran zapobiega też chorobom wzroku - maleje ryzyko wystąpienia kurzej ślepoty czy zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto, regularne przyjmowanie tranu pomoże ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby serca, miażdżycy, poprzez obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. W efekcie krew ma mniejsze tendencje krzepliwości.
Wspomnieliśmy już wyżej, że tran można przyjmować przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że samo dawkowanie jest uzależnione od stężenia składników konkretnego tranu i różni się pomiędzy poszczególnymi produktami, dostępnymi są na rynku.
Przyjmuje się, że odpowiednie dawkowanie tranu to jedna łyżeczka 5 ml w przypadku postaci płynnej lub 2 kapsułki. Jednak ze względu na różnice w składzie tranu, zawsze należy zajrzeć do ulotki. Producent jasno wskaże wskazówki dotyczące dawkowania tranu.
Przedawkowanie tranu - czy to możliwe? Ilość w organizmie witaminy A, suto znajdującej się w składzie tranu, powinna być ściśle kontrolowana. Gdy będzie jej za dużo, może wystąpić przedawkowanie tranu. Objawy takiego stanu to między innymi: