Kompot z suszu podawany na Wigilijnym stole jest już tradycyjnym napojem. Nie może, go zabraknąć na świątecznej kolacji. Zachęca się jednak na gotowanie jego również przez cały rok z powodu swoich zdrowotnych właściwości.
Tradycyjny kompot z suszu przygotowywany głównie jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i suszonych gruszek. Kompot jest bardzo smaczny, ale i również bardzo przydatny podczas zjadania świątecznej kolacji. Wspomaga trawienie.
Kompot gotowany jest z podstawowych trzech składników wymienionych wyżej, niektórzy jednak dodają również suszone morele czy figi.
Staropolskie wierzenia zapewniały, że kompot z suszu zapewni długowieczność tym, którzy po niego sięgną. Owoce z kompotu miły nawet swoją symbolikę.
Jabłko oznaczało miłość, gruszki siłę oraz bogactwo, a śliwki były metodą na ochronę przed złą energią.
Ciekawostka
Kompot z suszu jest przeważnie stawiany na stołach Wigilijnych jako napój. W niektórych regionach Polski kompot podaje się w formie zupy z dodatkiem fasoli typu Jaś.
Jak każdy kompot gotowany z owoców tak i ten z suszu posiada jego niezwykłe właściwości zdrowotne.
Kompot z suszu ułatwia trawienie i dobrze działa na zaparcia.
Osoby chorujące na cukrzyce z piciem tego kompotu powinny być ostrożne.
Kompot z suszu najchętniej i najczęściej gotowany jest na okres świąt Bożego Narodzenia. Z racji swoich dużych walorów zdrowotnych powinien być gotowany i pity przez cały rok.
Jeśli szykujesz się w tym roku na zrobienie kompotu z suszu to warto taką gotową paczkę owoców kupić wcześniej lub samemu z wyprzedzeniem ususzyć owoce. Należy pamiętać, że owoce podczas gotowania pęcznieją. Garnek powinien być odpowiednio duży. Na 1 litr wody przypadać powinno 100 gram jabłek i tyle samo gruszek, a także 5 śliwek i 5 morel. Podczas gotowania dobrze jest pamiętać o przyprawach, które dodadzą aromatu i smaku.
Kompot z suszu można ugotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed kolacją. Jeśli chcemy podać go do stołu ciepły wystarczy odgrzać odpowiednią ilość.
Przygotowując kompot z suszu wszystkie owoce należy wcześniej odpowiednio namoczyć w wodzie, aby wydobyć cały smak. Owoce w garze zalewamy wodą i zostawiamy na cała noc lub też robimy tą czynność rano i odstawiamy na kilka godzin, aby owoce spęczniały.
Jak najbardziej kompot można doprawiać do smaku lub słodzić. Zalecamy jednak nie dodawać cukru. Doprawić można na różne sposoby poprzez dodanie: żurawiny, wędzonej śliwki, miodu czy pomarańczy. Dla smaku i aromatu można dodać laskę cynamonu, goździki albo anyż.
Kompot z suszu może stać do 3 dni w zimnym miejscu.
Gotową mieszankę suszu lub wcześniej wysuszone własne owoce zalewamy wodą. Garnek zostawiamy na noc lub na 3-4 godziny, aż owoce spęcznieją. Podczas gotowania warto dodać kilka goździków i korę cynamonu. Można dorzucić kilka plasterków pomarańczy, ale nie jest to konieczne. Gotujemy pod przykryciem 30-40 minut. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Do stołu można podać kompot podgrzany.