Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Zawiera wiele substancji o prozdrowotnym działaniu na nasze zdrowie. Dzięki nim rabarbar działa korzystnie na nasz wzrok, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także wpływa na naszą cerę. Pamiętamy rabarbar z przydomowych ogródków oraz spożywanie go na surowo z odrobiną cukru. Rabarbar znalazł także swoje zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma rabarbar? Rabarbar to owoc czy warzywo?
Zastanawiając się nad odpowiedzią, czy rabarbar to owoc czy warzywo, warto zwrócić uwagę na jego walory smakowe. To właśnie one budzą wątpliwości czy to owoc czy warzywo. W Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, jednak w USA już jako owoc.
Rabarbar może nieco przypominać seler naciowy. Obie te rośliny mają podobną strukturę, chrupkość i soczysty smak. Smakiem rabarbaru możemy cieszyć się od połowy kwietnia do końca czerwca.
Czerwone, różowe czy zielone ogonki liściowe, czyli część jadalna rośliny, mają kwaśny i cierpki smak. Im bardziej czerwona i dojrzała łodyga rabarbaru, tym smak rabarbaru jest słodszy.
Poza walorami smakowymi rabarbar posiada wiele wartości odżywczych. Dostarcza organizmowi wiele witamin, składników mineralnych, błonnik pokarmowy, dlatego też to warzywo polecane osobom z problemami trawiennymi, zaparciami oraz osobom na diecie odchudzającej. Rabarbar to warzywo niskokaloryczne, 100 g zawiera 21 kcal.
Włączając rabarbar do swojego jadłospisu dostarczymy m.in.:
Rabarbar wykazuje przede wszystkim korzystny wpływ na układ trawienny, a jego spożywanie pozwala na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Pozytywnie wpływa także na wygląd naszej cery oraz samopoczucie. Co jest również ważne, rabarbar zawiera rapontygeniny, czyli polifenole o działaniu przeciwnowotworowym.
Rabarbar jest także dobrym źródłem luteiny, związku, który ma duży wpływ na zdrowie oczu i skóry. Luteina gromadzi się w plamce oka, filtruje światło niebieskie oraz może chronić plamkę żółtą przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Zdrowa plamka umożliwia prawidłowe widzenie centralne. Jej stan ulega pogorszeniu wskutek wieloletniej ekspozycji na światło i czynniki stresowe, przyczyniające się do jej zwyrodnienia. Zwiększone spożycie luteiny poprawia nawodnienie i elastyczność skóry oraz ogranicza peroksydację lipidów w skórze.
Jakie zastosowanie w kuchni ma rabarbar? Do czego można użyć rabarbaru? Świeże, słodko-kwaśne oraz chrupiące łodygi rabarbaru znajdują swoje zastosowanie w różnych daniach i deserach. Może stanowić składnik galaretek, sorbetów, dżemów, soków, kompotów czy syropów. Rabarbar przede wszystkim świetnie nadaje się do tart, ciast drożdżowych czy strudli, nadając im słodki smak.
Czy każdy może spożywać rabarbar? Dla kogo rabarbar jest niewskazany? Należy pamiętać, że nawet najzdrowsze warzywa należy spożywać w umiarze. Albowiem rabarbar zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się do powstawania kryształów szczawianów w nerkach. Duże ilości kwasu szczawiowego mogą spowodować utratę wapnia, magnezu oraz żelaza. Dlatego też większe ilości rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące na choroby nerek.
Kobiety w ciąży oraz osoby z hemoroidami powinny także uważać na przedawkowanie preparatów na bazie rabarbaru, gdyż mogą spowodować przekrwienie narządów miednicy.
Z większym spożyciem rabarbaru powinni uważać mężczyźni z niskim poziomem testosteronu, gdyż roślina dodatkowo może przyczynić się do jego obniżenia.
Ostrożne powinny być także kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki, które są zawarte w roślinie i mają działanie przeczyszczające. Dlatego jeśli chcemy uniknąć biegunki u dziecka, najlepiej zrezygnować z jego spożywania.