Choć dotąd Salmonella kojarzy się głównie z zatruciami pokarmowymi, okazuje się, że ta infekcja bakteryjna może powodować znacznie groźniejsze powikłania. Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago odkrył, że bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy.
Naukowcy badali próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce. Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.
Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.
Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.
Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić.
- powiedziała prof. Sun.
Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.
Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza. Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy.
- zaznaczyła Sun.
Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca.