Piernik staropolski to tradycyjne ciasto świąteczne. Najsmaczniejszy to ten długo dojrzewający zrobiony 6 tygodni przed świętami. A czy ty masz już swoje cisto na piernik przygotowane? Jeśli nie to nic nie szkodzi. Do świąt zostały niecałe 4 tygodnie. Ciasto na piernik jeszcze zdąży poleżeć i nabrać mocy.
Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 – 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Jednak, jeśli zrobisz to 2 tygodnie przed świętami również wyjdzie z tego wspaniały i smaczny świąteczny piernik.
Piękna tradycja związana z piernikiem
W dniu, w którym w rodzinie na świat przyszła dziewczynka, rodzina przygotowywała ciasto na bazie mąki i miodu. Ciasto leżakowało i dojrzewało w ciemnej i chłodnej piwnicy. W momencie, gdy córka wychodziła za mąż dojrzewające ciasto było pieczone.
Dzisiaj wypieki z piernika są ogólnodostępne i każdy może sobie na nie pozwolić. Najczęściej kupujemy je przed świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak poświęcić trochę czasu na ich samodzielne przygotowanie i upieczenie. Będzie to świetna zabawa i powrót do starych tradycji.
Wszystkim wydaje się, że piernik to tradycyjne polskie ciasto. Nic bardziej mylnego piernik pochodzi z rejonów dzisiejszej Holandii.
Sama nazwa piernik pochodzi od staropolskiego słowa „pierny” co oznacza pieprzny.
Kiedyś piernik był czymś luksusowym. Zjadany był przez bogatych obywateli i tak u mężczyzn służył jako przekąska do mocniejszych trunków, a kobiety delektowały się nim podczas podwieczorków.
Smak piernika nie przypominał tego co zjadamy dzisiaj. Było to zwykłe, bez aromatu, słodkie ciasto. Legenda głosi, że jeden z uczniów piekarza przez przypadek dodał do ciasta przyprawy korzenne i w ten sposób stworzył smak piernika znany nam do dzisiaj.
Składniki:
Wyrobienie ciasta:
Miód i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
W misce połączyć mąkę pszenną z solą i z przestudzoną masą miodową. Następnie dodać mleko z sodą. Wymieszać. Na koniec dodać jajka oraz przyprawę do piernika.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski kamionkowej lub szklanej i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciemne i zimne miejsce.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Pieczenie
Piec na 5 – 7 dni przed świętami. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować blachy i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Następnie placek wyłożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 – 20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Ok. 3-4 dni przed świętami blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć.
Przed świętami piernik polać czekoladą. Swoją świeżość zachowa długo, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Zamiast kupować przyprawy do piernika zrób własną. Przyprawa bardzo łatwa w wykonaniu wystarczy mieć potrzebne składniki i wymieszać. Swoją świeżość i smak zachowuje długo.
Składniki:
Wszystkie twarde składniki zmielić w młynku lub zetrzeć w moździerzu. Następnie wszystko ze sobą razem wymieszać i przełożyć do szczelnego pojemniczka np. do słoiczka.
Idealna domowa przyprawa do piernika lub pierniczków. Aromatyczna przypraw sprawdzi się również jako posypka do kawy.