Kaki, czyli inaczej owoc persymona lub sharon, jest słodkim owocem z krajów tropikalnych. Ten pomarańczowy owoc ma wiele składników odżywczych, które mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni oraz kosmetyce. W 100 gramach tego owocu znajduje się tylko 70 kcal oraz wiele cennych składników, które mogą chronić nasz wzrok oraz układ krążenia. Jak jeść owoc kaki i który wybrać?
Dlaczego warto jeść owoc kaki? Mimo słodkiego smaku persymona to bogate źródło niezwykle ważnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jednym z istotnych składników jest witamina C, która wpływa korzystnie na nasz układ krążenia oraz wspiera odporność organizmu. Ponadto witamina A (beta karoten) wspiera utrzymanie dobrej kondycji wzroku, paznokci i włosów. Dodatkowo w owocach kaki znajdują się także tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E, K. Dzięki takiej kompozycji składników odżywczych owoc kaki wspomaga redukcję poziom “złego” cholesterolu LDL, jednocześnie obniżając ryzyko zawału serca.
Wśród minerałów obecnych w persymonie warto wymienić miedź, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz potas. Jeden owoc persymony zapewnia ok. 15% zapotrzebowania dziennego dorosłego człowieka na mangan.
Owoc kaki a potencjalne właściwości antynowotworowe - badania wykazują, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe. Jej działanie może silnie hamować rozwój komórek białaczki oraz wywoływać ich apoptozę, czyli śmierć komórkową.
Owoc kaki obniża poziom cholesterolu - spożywanie owoców persymony może zmniejszać poziom ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Skutkuje to oczywiście zmniejszeniem prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę oraz inne dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Owoc kaki wspiera narząd wzroku – dzięki zawartości beta-karotenu spożywanie kaki może poprawiać kondycję wzroku. To naturalny przeciwutleniacz, który hamuje negatywny wpływ wolnych rodników na plamkę żółtą. Wykazano także, że kaki może zmniejszać ryzyko zachorowania na zaćmę.
Owoc kaki pozytywnie wpływa na wygląd skóry – to zasługa głównie naturalnych przeciwutleniaczy, które mają wpływ na hamowanie procesów starzenia skóry, która pozostaje gładka i jędrna.
polecam:https://niezalezna.pl/415956-dieta-na-nadcisnienie-co-warto-jesc]
Jak spożywać owoce kaki? Owoce persymony można jeść na wiele sposobów - na surowo i w formie przetworzonej, jak np. w postaci dżemu, sorbetu, musu czy lodów.
Sezon na owoce kaki rozpoczyna się w październiku oraz trwa do końca grudnia. Najlepsze w smaku są dojrzałe owoce, pomarańczowe oraz miękkie w dotyku. Wybierając w sklepie owoc kaki, zwróćmy przede wszystkim uwagę na to, aby jego skórka była gładka, sprężysta, pozbawiona uszkodzeń i przebarwień. Jeśli owoc kaki jest twardy, należy go przechować kilka dni w temperaturze pokojowej. Pozwolić mu powoli dojrzeć.
Dojrzały owoc kaki można delikatnie obrać ze skórki i najlepiej spożywać go na surowo, bo dzięki temu zachowa swoje cenne dla zdrowia składniki. Można go również dodać do sałatek czy owsianki.
CIEKAWOSTKA: Nie wszyscy wiedzą, że owoc kaki ma swoje "polskie określenie". Owoc ten nazywany jest też - choć rzadko - hurmą".
Wiele osób może mieć alergię na owoce kaki. Te owoce zawierają alergeny, które występują także w jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach czy marchwi. Mogą wchodzić w alergię krzyżową z brzozą.
Alergia na owoce kaki objawia się: