Ocet jabłkowy to produkt, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny, zwłaszcza wśród osób zainteresowanych zdrową żywnością. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni dodawany jest do wielu potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. Ocet wytwarzany z jabłek ma swoje zastosowanie we wspomaganiu odchudzania oraz obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy? Jak spożywać ocet jabłkowy? Czy ocet może spożywać każdy?
Ocet jabłkowy znany jest już od dawna, ciągle zyskując na popularności. Powstaje w procesie fermentacji, o kolorze bursztynowym i charakterystycznym i wyrazistym smaku i zapachu. Najczęściej ocet jabłkowy możemy znaleźć w kuchni, a spożywany w odpowiednich ilościach jest bezpieczny dla organizmu, dodatkowo wykazując korzystne działanie dla zdrowia. Albowiem wykorzystywany jest także jako środek wspomagający odchudzanie, środek obniżający poziom glukozy we krwi czy jako preparat kosmetyczny.
Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem wielu składników o pozytywnym wpływie na organizm. W jego skład wchodzą aminokwasy, enzymy, pektyny czy związki polifenolowe. Ocet jabłkowy to także źródło:
Ocet jabłkowy produkowany jest z jabłek, które są kopalnią witamin i składników odżywczych. Dzięki procesowi naturalnej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:
Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Z powodzeniem może mieć swoje zastosowanie w kuchni zamiast tradycyjnego octu. Natomiast stosowany kosmetycznie będzie sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Podstawową zasadą skuteczności octu jabłkowego jest umiar w jego stosowaniu. Ten produkt spożywczy o wyrazistym smaku i zapachu dodaje charakteru potrawom, dlatego doprawia się nim sałatki, pasty i sosy. Stosowany jest również do marynowania mięs lub grzybów. Warto wiedzieć, że czysty ocet jabłkowy obciąża układ pokarmowy i drażni śluzówkę, dlatego też zaleca się spożywanie go w formie rozcieńczonej.
Osoby korzystające sporadycznie z octu jabłkowego w formie dodatku do niektórych potraw nie powinny obawiać się jego negatywnych konsekwencji. Naturalny dodatek octu w jadłospisie można uznać za zdrowe urozmaicenie codziennej diety, ale przy umiarkowanych spożywaniu.
Negatywne skutki spożywania octu to:
Jak stosować ocet jabłkowy? Jak pić ocet jabłkowy? Jeśli chcemy spożywać ocet jabłkowy w formie płynu, najlepiej będzie sporządzić roztwór składający się z jednej łyżki octu jabłkowego oraz szklanki przygotowanej wody. Tak przygotowany roztwór pomoże w procesie odchudzania. Możesz go pić przed posiłkiem, maksymalnie 3 razy dziennie, bądź tylko raz dziennie np. rano. Dla większości osób takie rozwiązanie będzie wystarczające.
Ze względu na fakt, że regularne picie octu jabłkowego może przyczyniać się do niszczenia szkliwa zębów, zaleca się jego spożywanie przez słomkę do picia. Po wypiciu takiego roztworu zaleca się wypłukanie jamy ustnej czystą wodą.
Kto powinien unikać picia octu jabłkowego?
Wybierając ocet jabłkowy zwróć uwagę na czy jest: