Złe samopoczucie, zmęczenie, bladość skóry, problemy z oddychaniem czy anemia - wszystko to dolegliwości, jakie mogą mieć wspólną przyczynę - niedobór żelaza. To niezwykle istotny pierwiastek, który należy dostarczać organizmowi w zbilansowanej diecie. Z czego wynika niedobór żelaza? Co warto jeść, w czym jest żelazo? No i jak szybko uzupełnić żelazo w organizmie?
Żelazo zalicza się do grupy mikroelementów, mających fundamentalne znaczenie dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Pierwiastek ten wspiera wiele ważnych procesów metabolicznych, spośród których wymienić można transport tlenu czy syntezę DNA. Żelazo wspomaga też pracę mięśni; w tym tego najważniejszego - serca. Ponadto wspiera odporność organizmu w walce z drobnoustrojami, pomaga zmniejszyć odczuwanie znużenia i zmęczenia. Stąd właśnie nie można ignorować sytuacji, w której organizm cierpi na niedobór żelaza.
Niedobór żelaza to problem, u podstaw którego mogą leżeć najrozmaitsze przyczyny. Wśród nich wymienić można:
Gdy zaczyna brakować żelaza, organizm nie wyśle sygnału od razu. Z czasem pojawią się dopiero charakterystyczne objawy, takie jak:
Niedobór żelaza - co robić? Jeśli obserwujesz u siebie niepokojące dolegliwości, wykonaj morfologię krwi. Zwróć uwagę, by uwzględnić w badaniu poziom żelaza, hemoglobiny, hematokrytu. Wyniki poniżej normy mogą wskazywać na niedokrwistość związaną z niedostateczną ilością tego pierwiastka.
By ustrzec się niedoboru żelaza, warto mieć odpowiednio skomponowaną dietę. Żelazo jest składnikiem wielu produktów, które na co dzień spożywamy. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w czerwonym mięsie - wołowinie, cielęcinie czy baraninie. Warto sięgać również po przetwory mięsne - wędliny, dobre jakościowo pasztety czy kaszankę. Żelazo znajduje się również w podrobach, takich jak wątroba wieprzowa, wołowa lub drobiowa. Żelazo to także składnik ryb - zwłaszcza sardynek, śledzi, wędzonego dorsza czy wędzonej makreli.
Co dla osób, które nie przepadają bądź w ogóle nie jedzą mięsa? W swoją dietę powinny włączyć boćwinę, bób, buraki, groszek, koper, szpinak czy pietruszkę. Żelazo znajduje się także w owocach, a zwłaszcza w poziomkach, czarnych porzeczkach czy malinach.
Bogata w żelazo dieta może być wsparta suplementami.
Zanim jednak zaczniemy przyjmować suplementy z żelazem, warto skontaktować się z lekarzem. Odpowiednie dawkowanie jest bardzo ważne. O ile żelaza nie można przedawkować z diety, o tyle może się tak stać podczas przyjmowania suplementów. Skutkiem tego mogą być problemy żołądkowe - zaparcia.