Wsparcie dla mediów Strefy Wolnego Słowa jest niezmiernie ważne! Razem ratujmy niezależne media! Wspieram TERAZ »

Miód manuka – jakie ma właściwości?

Miód manuka jest wytwarzany z miododajnego krzewu manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Miód ten działa korzystnie na organizm. Wykazuje m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Zdjęcie autorstwa Ion Ceban @ionelceban z Pexels

Czym jest miód manuka? 

Miód manuka jest produkowany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów krzewów manuki rosnących głównie w południowej Australii i Nowej Zelandii. Miód ten jest naturalnym miodem odmianowym. Jest wytwarzany przez pszczoły w przewadze z nektaru jednej rośliny. Pod względem swoich właściwości biologicznych oraz składu chemicznego nie wykazuje on znacznych różnic w porównaniu z innymi miodami. 

Miód posiada bardzo intensywny smak oraz ciemny kolor. Może mieć również charakterystyczny nieprzyjemny zapach spowodowany obecnością specyficznego dla niego komponentu chemicznego 2-oksopropanalu, który nazywany jest również metyloglioksalem. To właśnie zawartość tej substancji chemicznej odróżnia go od innych miodów odmianowych.  

Miód manuka – właściwości 

Miód manuka jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów krzewu manuka, przez co posiada specyficzny i intensywny smak. 

W przypadku miodu manuka nie stwierdzono wysokiego stężenia nadtlenku wodoru, który obecny jest w innych miodach, dlatego też badacze długo poszukiwali innych związków odpowiedzialnych za dobroczynne właściwości tego miodu. 

Miody od dawna są uważane za naturalne źródło substancji przeciwbakteryjnych, immunomodulujących, działających korzystnie na cały ludzki organizm. W miodach jest zawarte szerokie działanie prozdrowotne.  

Wykazują one działania:

  • przeciwzapalne,  
  • przeciwmiażdżycowe,  
  • antyoksydacyjne,
  • stymulujące układ odpornościowy,  
  • obniżające na ciśnienie krwi,  
  • zwiększające wydzielanie żółci. 

Za większość wymienionych działań miodów odpowiedzialne są: niskie pH miodu, obecność nadtlenku wodoru oraz wysoka zawartość węglowodanów.

Miód manuka może być stosowany doustnie lub miejscowo. U dzieci możliwość podawana miodu dopiero po ukończeniu 1 roku życia.

Uwaga! Jeśli planujemy podawać go doustnie, nie należy rozcieńczać z wodą!

Działanie miodu manuka: 

  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, 
  • redukuje stany zapalne, 
  • przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, odleżyn

Miód manuka wykazuje pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, ran i owrzodzeń. 

Miód manuka, a cukrzyca

Chorzy cierpiący na cukrzycę powinni skonsultować spożywanie miodu manuka z lekarzem. Powodem jest wysoka zawartość węglowodanów (a przez to też wysoki indeks glikemiczny). Zjedzenie miodu bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Jest to zatem skrajnie niebezpieczna sytuacja u osób z cukrzycą typu I i II.

Przeciwskazania do spożywania miodu manuka

Najważniejszym przeciwwskazaniem jest alergia na miód i produkty pszczele. Ze względu na wysoką zawartość cukru osoby chore na cukrzycę przed zastosowaniem doustnych preparatów z miodem manuka powinny zasięgnąć porady lekarskiej.

Miodu manuka spożywać nie powinny dzieci przed ukończeniem pierwszego roku życia, ze względu na możliwą obecność Clostridium botulinum, które mogą spowodować wystąpienie botulizmu niemowlęcego

Ciąża i karmienie piersią nie są przeciwwskazaniem do stosowania miodu manuka, jak i innych miodów naturalnych.

 



Źródło: Aptekagemini.pl, doz.pl, niezalezna.pl

#alergia na miód #produkty pszczele #odporność #miód manuka

Mariola Łukawska