Matcha to po prostu herbata w proszku. Jest to również najzdrowsza zielona herbata jaka istnieje. Do jej hodowli potrzebne są specjalne warunki. Dlaczego warto ją pić?
Historia matchy wywodzi się z Japonii i sięga aż XIII wieku. Buddyjscy mnisi odkryli, że wywar z tej herbaty pozwala na lepszą koncentrację przez długi czas. Obecnie matcha to również kultura tego kraju, a ją samą stosuje się jako składnik napojów oraz wypieków.
Uprawa matchy jest dość specyficzna. Pola, na których rośnie specjalna odmiana herbaty (zwana Tencha), celowo zaciemnia się dwa tygodnie przed zebraniem. Dzięki temu zabiegowi roślina wytwarza więcej chlorofilu i przekazuje więcej substancji odżywczych do młodych listków, które następnie są zrywane i suszone.
Listki herbaty po zebraniu i wysuszeniu są zmielone na drobny proszek.
Dobrej jakości matcha powinna mieć intensywnie zielony kolor i nie posiadać żadnych grudek.
Matcha to jedna z tych herbat, która dobrze wpływa na nasz organizm.
Matcha ma działanie wspierające dla organizmu.
Herbata ta jest bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Substancje te zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych, nadciśnienia, a nawet cukrzycy.
Matcha posiada w swoim składzie związki EGCG, które oddziałują bezpośrednio na nasz metabolizm. Trzeba jednak pamiętać, że samo picie matchy nie pomorze nam zrzucić zbędnych kilogramów. Należy również pamiętać o odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej.
W momencie wydłużenia parzenia herbaty do 5-8 minut sprawimy, że uwolni się w niej L-teaninie, która ma właściwości odprężające i relaksujące, a dodatkowo zmniejsza stres i niepokój.
Kofeina zawarta w matchy uwalnia się powoli w naszym organizmie, co pozwala na uniknięcie nagłego spadku siły i znużenia. Jedna filiżanka herbaty dostarcza organizmowi prawie tyle samo kofeiny co filiżanka kawy.
Wysoka ilość chlorofilu (który jej liściom nadaje zielony kolor) sprawia, że posiada właściwości oczyszczające ludzki organizm z toksyn.
Regularne picie matchy sprawia, że obniża się poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a podwyższa poziomem dobrego cholesterolu HDL.
Herbatę matche można wykorzystywać na wiele sposobów w kuchni oraz w kosmetyce.
Herbatę wykorzystuje się do picia jako matcha latte, dodatek do jogurtów, smoothie czy koktajli. Proszek wykorzystywany jest również jako dodatek do tortów, ciastek i innych wypieków. Dzięki temu zachwyca swoim wyglądem oraz smakiem.
Herbata swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce jako maseczka do twarzy. Dzięki niej skóra jest odżywiona i nawilżona.
Matcha posiada całkiem sporą ilość kofeiny.
Dzieciom nie powinno podawać się matchy i zastąpić ją inną herbatą, np. rooibos lub herbaty owoce.
Picie zielonego naparu z powodu dużej ilości kofeiny powinny ograniczyć również kobiety ciężarne.